Přes 70 % Ukrajinců je přesvědčeno o nemožnosti kompromisu s Ruskem

10. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
71,8% ukrajinských občanů věří, že válka může skončit pouze v případě vítězství nad Ruskem a kompromisy s agresorskou zemí jsou nemožné, informuje Stanislav Pogorilov.

Zjistily to průzkumy veřejného mínění provedené Razumkovovým centrem společně s Nadací demokratických iniciativ Ilka Kučeriva.

Podle průzkumu mezi těmi, kteří věří, že Majdan byl spravedlivým povstáním lidu proti diktatuře, 19,1% respondentů uvedlo, že s Ruskem lze učinit kompromisy k ukončení války, ale ne ve všem. Pouze 3,3 % respondentů odpovědělo, že v zájmu míru je nutné dělat s Ruskem nějaké kompromisy.

Mezi těmi, kteří nejsou příznivci Euromajdanu, je největší podíl příznivců "míru za každou cenu" - 17 %. 42 % z nich také považuje určité kompromisy s agresorským státem za možné, i když ne všechny.

82,2% Ukrajinců také uvedlo, že souhlasí s tvrzením, že Putin je Hitlerem dneška.

Drtivá většina Ukrajinců navíc věří ve vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem.

65 % respondentů označilo prezidenta Volodymyra Zelenského za politika, který hrál důležitou roli při obraně země, 47 % respondentů považuje za takovou osobu vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného.

Průzkum byl proveden od 23. března do 30. března 2023 osobním rozhovorem ve všech regionech Ukrajiny, s výjimkou Krymu, Doněcké a Luhanské oblasti, a v Záporožské, Mykolajivské, Charkovské, Chersonské oblasti byl průzkum proveden na územích kontrolovaných vládou Ukrajiny, na kterých neprobíhají žádné nepřátelské akce.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

3
Vytisknout
3377

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2023