Konec kompromisů. Je nutné tvrdě bojovat proti spojení neoliberálů a fašistů 21. století

12. 5. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty


"Myslím si, že Mussolini byl dobrý politik. Všechno co dělal, bylo pro Itálii. A to se o politicích, které jsme měli v posledních padesáti letech, říct nedá…."

(Giorgia Meloniová)

To, co se stalo 10.5.2023 a 11. 5. 2023 - vstoupí do českých/sociálních dějin jako dva nejsmutnější dny novodobé historie České republiky. Myslím, že každému citlivému občanovi této země, kterému zbylo trochu empatie a lidskosti - tyto dny otevřely oči.




 

Najednou spadla opona a zjevil se technokratický fašismus 21. století v celé své marketingové nádheře studené nelidskosti. Po kolapsu neoliberálního kapitalismu v této době  zbývají stejně jako ve třicátých letech dvacátého století jako zachránci přirozeného řádu světa oligarchové - fašisté.

1, ve středu 10.5.2023 navštěvuje ČR italská premiérka Meloniová. Nevidíme ani náznak sebemenšího distancu třeba od pirátů, naopak zejména předseda vlády Fiala a prezident země Pavel se této velké Mussoliniho žačce ostudně podbízejí. Člověk TAK pochopil, kdo je vzor této vlády a tohoto prezidenta.

2, ve středu 10.5. 2023 vychází v deníku Právo článek Karla Schwarzenberga ("Pro Meloniovou bychom měli mít pochopení"), který obhajuje italský fašismus s takovým osobním zaujetím, který překonává všechny populisty. Tento, pro mne vždy důstojný a slušný muž, který má za sebou službu českému disentu, přátelství a podporu Václava Havla, nominaci na ministra zahraničí  za Zelené, obhajuje diktátora Mussoliniho například argumentem, že jedna z jeho milenek byla židovského původu a proto měl pravděpodobně kladný vztah k židovskému etniku a jen nehoda dějin jménem Hitler mu zkazila pověst "jinak moc hodného člověka" (citace z Haškova Švejka). "Punkový kníže", můj Bože!

3.  ve čtvrtek 11.5,2023 jsou soudem podmíněně propuštěni na svobodu dva čeští neonacisté, kteří podle slov soudu - by již měli být "polepšeni" (opět jsem si vzpomněl na Haškova Švejka a jeho citaci) a už nechtějí podle svých právních zástupců házet zápalné lahve na "rasově nečistá" miminka v den narození Adolfa Hitlera. Opravdu si za tento zrůdný fašistický a nacistický zločin zaslouží prominutí zbývajícího trestu? Můj Bože!

4, ve čtvrtek 11. 5. 2023 v 11.55 řekne  toxická, neoliberální vláda na amatérské a nesmírně únavné tiskové konferenci českému národu zhruba toto: "Nezdanime neskutečně bohatnoucí oligarchy, banky, korporáty, dividendy nadnárodních firem a tyto stovky miliard necháme být na svém místě u našich sponzorů a kamarádů a o to více finančně zatížíme život běžných OBČANŮ. V této smutné zemi, kde již opravdu není místa pro stále se zvětšující armádu chudých, již nelze prakticky vydržet …Můj Bože!

Tož sedlejme!


1
Vytisknout
8234

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023