Nizozemsko jedná se Spojenými státy, Británií a Dánskem o předání letounů F-16 Ukrajině

10. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Nizozemská vláda zvažuje předání stíhaček F-16 na Ukrajinu a jedná o tom se spojenci.

Uvedl to podle agentury Reuters nizozemský premiér Mark Rutte.

"Intenzivně diskutujeme s Dánskem, Velkou Británií, některými dalšími zeměmi v Evropě, stejně jako se Spojenými státy o F-16," řekl Rutte v první den své návštěvy Brazílie.

Podle něj je ale nejprve nutné dosáhnout dohody mezi všemi partnery, jak tomu bylo v minulosti před dodávkami houfnic a tanků na Ukrajinu. "Debata pokračuje," dodal Rutte.

Rutte řekl, že vysvětlí brazilskému prezidentovi, proč je otázka podpory Ukrajiny pro Nizozemsko, Evropu a další "existenční", protože ruská invaze ohrozila západní hodnoty.

"Musíme Ukrajině v tomto boji pomoci. Pokud Putin na Ukrajině uspěje, a já si nemyslím, že uspěje, neskončí tam. Lidé se obávají o svou vlastní bezpečnost v Amsterdamu, Berlíně, Paříži a po celé Evropě," řekl.

Minulý týden během návštěvy Nizozemska prezident Volodymyr Zelenskij řekl, že Ukrajina nyní spolupracuje s mezinárodními partnery na předání stíhaček F-16 ozbrojeným silám a počítá s pozitivním výsledkem.

Zelenskij dříve uvedl, že západní spojenci předají letadla ukrajinským ozbrojeným silám po úspěšných útočných akcích ukrajinské armády.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4056

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2023