Velká Británie se chystá poskytnout Ukrajině střely dlouhého doletu

10. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Británie je pravděpodobně připravena poslat do Kyjeva střely dlouhého doletu, píše Irina Balačuk.

Washington Post cituje oznámení o veřejných zakázkách zveřejněné Mezinárodním fondem pro Ukrajinu 2. května.

Uvádí se, že v tomto dokumentu ministerstvo obrany Spojeného království požádalo o "vyjádření zájmu" o poskytnutí útočných zbraní s dosahem až 300 kilometrů. Zpráva žádala o odpověď do 3 dnů.

Publikace s odvoláním na britského úředníka píše, že žádné konečné rozhodnutí nebylo učiněno. Oznámení je však významným krokem k tomu, aby Spojené království dodávalo takovou munici samo. Uvádí se také, že požadované vlastnosti odpovídají střelám s plochou dráhou letu Storm Shadow odpalovaným ze vzduchu.

Ukrajina již dlouho žádá západní země, aby jí poskytly střely delšího doletu, a argumentuje, že takové zbraně by mohly změnit průběh války tím, že by umožnily ukrajinským jednotkám zasáhnout ruská velitelská centra, zásobovací trasy, sklady munice a paliva hluboko na Krymu a dočasně okupované východní Ukrajině.

Vzhledem k tomu, že se Kyjiv připravuje na zahájení velké protiofenzívy v příštích několika týdnech, schopnost udeřit daleko za frontovou linií pomůže uvolnit cestu pro pozemní ofenzívu tanků a pěchoty.

Uvádí se, že Storm Shadow může být instalována na ukrajinských letounech sovětské výroby. Takové střely mohou dosáhnout ruského území. Kyjiv slibuje Západu, že k útoku na Rusko nepoužije zbraně od dárců.

Obavy, že Ukrajina odpálí rakety na cíle v Rusku, jsou klíčovým důvodem, proč Spojené státy opakovaně odmítly žádost Kyjiva o americkou munici dlouhého doletu.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

2
Vytisknout
3983

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2023