Sonda do kondice ruského vojenského průmyslu

10. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Od chvíle, kdy Vladimir Putin zahájil rozšířenou válku proti Ukrajině, jsou ruská média plná zpráv o astronomicky vysokých mzdách ve zbrojovkách. Šlo o součást snahy přilákat pracovníky potřebné k rozšíření výroby na válečnou úroveň.

Šetření ve čtyřech největších z těchto závodů prováděné nezávislou tiskovou agenturou Vjorstka však zjistilo, že tyto mediální příběhy jsou z velké části nepravdivé. Jen nepatrný zlomek pracovníků dostává vysoké platy, a to pouze v případě, že pracují na dvousměny, při nichž jim zbývá čas jen na práci a spánek.

A nejen oni, ale i jiní, kteří možná vydělávají více než v dřívějších zaměstnáních, jsou nuceni vrátit velkou část rozdílu ve formě nominálně dobrovolných "příspěvků na válečné úsilí". A to je další způsob, jak Moskva porušuje své sliby.

Mnoho z těch, kteří chodí do práce na základě těchto slibů, odchází - a samotné závody stále trpí stejným nedostatkem pracovníků, jako před začátkem války. Mnozí, kteří odcházejí, říkají, že jakékoli zvýšení platů, které obdrželi, bylo více než vyváženo inflací a vyššími životními náklady v blízkosti obranných zařízení.

Vyšetřování také ukázalo něco jiného: V mnoha případech, říkají pracovníci, nepřišly nové objednávky na vojenskou techniku, které byly očekávány. Často zřejmě proto, že výrobu nelze provést, protože dovezené komponenty nejsou dostupné kvůli sankcím.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4073

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2023