Rosstat: Rusko za 14 měsíců utratilo na válku 5 bilionů rublů

10. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Putinův režim ve svých zprávách o tom, co se děje v ekonomice, sleduje dva protichůdné cíle. Na jedné straně chce zveřejnit čísla, která ukazují, že ekonomika pod jejím moudrým vedením roste. Ale na druhé straně chce také skrývat výdaje, jimiž se nemůže pyšnit a které zemi stále více zatěžují, upozorňuje Sergej Alexašenko.

V této druhé kategorii se nacházejí údaje za válku na Ukrajině. Ovšem zde je problém: Kategorie, které Moskva používá k vykazování ekonomických statistik, umožňují vyvodit i závěry o vojenských výdajích, které samotný režim rozhodně po nikom nechce.

Pokud se podíváte na statistiky, které Rosstat nabízí, a nezapojíte se do sebezničujících předpokladů o náhlé výrobě věcí, které se zjevně nevyrábějí, pak je zřejmé, že za posledních 14 měsíců Rusko za válku na Ukrajině utratilo nejméně pět bilionů rublů (70 miliard dolarů).

To znamená 34 500 rublů na každého obyvatele Ruské federace, což je asi 55 % průměrného měsíčního platu. Moskva to nemůže nijak skrývat, pokud vůbec nějaké statistiky zveřejňuje. Ve skutečnosti zatím skrývá pouze nejdůležitější důsledek těchto výdajů: Že nevytváří základ pro budoucí růst, ale ničí jeho možnost.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3767

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2023