Jak ruští vládci formují jazyk převrácený naruby

29. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Zneužívání a překrucování jazyka je jedním z hlavních nástrojů války Vladimira Putina na Ukrajině. Existují stovky jednotlivých příkladů takového zneužívání, ale všechny spadají do čtyř hlavních kategorií, píše Xenia Turkova.

Patří mezi ně používání slov přesně opačným způsobem, než se běžně používají, zapojování do eufemistických výrazů, záměrná upovídanost navržená tak, aby vyvolala přetížení informacemi - a samozřejmě nenávistné řeči.

Ruský filolog Gasan Husejnov kdysi nazval tento newspeak "jazykem žumpy", za což byl krutě napaden. Čas nicméně ukázal, že to "nebyl a není normální jazyk, ale spíše umělý jazyk pro jinou paralelní realitu".

Jako takový je uzavírán do sebe každou jazykovou inovací zaměřenou výhradně na interní spotřebitele, kteří žijí v informačním vakuu. Koneckonců, mimo Rusko se termíny jako "kolektivní Západ", "Anglosasové" a "denacifikace" příliš nepoužívají.

Před našima očima se rýsuje nebo již vznikl strašlivý newspeak. Šíří se stále více a zabírá stále více území, která bývala ovládána zdravým rozumem. Avšak stále je možné odolat analýzou a rozborem této paralelní reality - a poté ji odmítnout.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4500

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023