Íránští pohraničníci se střetli s Tálibánem u afghánské hranice

29. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Íránští pohraničníci v sobotu po sobě stříleli s vojáky Tálibánu podél společné hranice mezi íránskými provinciemi Sístán a Balúčistán a afghánskou provincií Nimrúz, informovala oficiální média.

Podle íránské státní tiskové agentury IRNA byli zabiti dva íránští pohraničníci a nejméně jeden bojovník Talibánu, zatímco dva civilisté byli při potyčkách zraněni.

Íránští představitelé obvinili militanty Talibánu z iniciování útoků v rozporu s "mezinárodním právem a zásadami dobrého sousedství" a dodali, že se setkali s "rozhodnou a odvážnou protiakcí pohraniční stráže".

Polooficiální tisková agentura Tasmin uvedla, že obě strany použily "lehké a středně těžké zbraně a dělostřelectvo", ale uvedla, že důvod střetů je neznámý.

Iran International, zpravodajská služba v perštině se sídlem ve Washingtonu, zveřejnila video, které údajně ukazuje některé z bojů. Deník také jako důvod k boji uvedl eskalující napětí mezi oběma stranami kvůli právům na vodu.

Deník citoval Ahmadrezu Radana, šéfa íránských bezpečnostních složek, který řekl, že vládnoucí Talibán "musí být hnán k zodpovědnosti za své bezohledné jednání, které bylo v rozporu s mezinárodními principy".

Írán v posledních měsících obvinil Tálibán, že nedodržuje dohodu o sdílení vody z roku 1973 mezi oběma zeměmi.

Agentura Tasnim uvedla, že lídři obou stran již "svolali schůzku, aby vyšetřili příčiny napětí".

Začátkem týdne íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian řekl, že jeho země neuznává Taliban jako oficiální vládu Afghánistánu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4281

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2023