Ukrajině "bylo nabídnuto urychlení vstupu do EU výměnou za ústupky Rusku"

31. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Orgány EU a USA vyzývají Ukrajinu, aby zmírnila svůj postoj k mírovým rozhovorům s Ruskem. Na oplátku jsou Kyjivu nabídnuty bezpečnostní záruky a zahájení procesu vstupu do EU, píše italský deník La Repubblica.

Podle publikace země "Velké sedmičky" podpořily myšlenku uspořádání summitu o "mírové formuli" navržené prezidentem Volodymyrem Zelenským pro Ukrajinu. Skupina G7 však navrhuje zmírnit podmínky a učinit je přijatelnějšími pro země globálního Jihu - rozvojové země Afriky, Latinské Ameriky a Asie.

Jednou z možností, kterou je G7 připravena Kyjivu nabídnout, jsou jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie na nadcházejícím summitu EU v prosinci.

La Repubblica píše, že Washington má v úmyslu urychlit konec války, protože konfrontace mezi Ruskem a Ukrajinou by se mohla stát problémem v předvečer amerických voleb.

Loni na podzim Zelenskyj odhalil plán na mírové urovnání války na Ukrajině a nazval ho ukrajinskou "mírovou formulí". Mezi hlavní body patří stažení ruských vojsk z okupovaných území a zastavení nepřátelských akcí, dodržování Charty OSN, obnovení územní celistvosti a světového řádu, radiační a jaderná bezpečnost, stanovení konce války a další.

Rusko ukrajinský mírový plán nepodpořilo. Urovnání konfliktu je možné až poté, co Kyjiv odmítne vstup do EU a NATO, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin. Kromě toho diplomat požadoval, aby Ukrajina uznala okupovaná území jako ruská.

Čína má také v úmyslu přispět k mírovému urovnání konfliktu. Čínský vyslanec Li Chuej nedávno navštívil Varšavu, Berlín, Paříž a Brusel, aby diskutoval o možném plánu na mírové ukončení války. Diplomat a bývalý velvyslanec v Moskvě vyzval k co nejrychlejšímu ukončení rusko-ukrajinského konfliktu a k zabránění jeho eskalaci.

Jak uvedl The Wall Street Journal, Li Chuej během turné po zemích EU předložil evropským představitelům tvrdé požadavky: Rusko si v důsledku mírového urovnání války na Ukrajině musí ponechat okupovaná území. Ministerstvo zahraničních věcí Čínské lidové republiky toto prohlášení popřelo.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4655

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2023