Ruská agrese na Ukrajině: V Bachmutu zůstalo jen asi 500 lidí, říká starosta

1. 6. 2023

čas čtení 7 minut
- Rusové se radovali na sociálních sítích, že útok dronů v Moskvě zasáhl čtvrť zbohatlíků Rublevka. Solovjev proti tomu v televizi zuřil: Jak se z toho můžete radovat, cožpak nejsme všichni Rusové?



 
- V Bachmutu, městě na východě Ukrajiny, které bylo v posledním roce vystaveno těžkým bojům, zůstalo podle starosty města jen 500 lidí.

Údaj Oleksije Revy, o kterém informovala ukrajinská tisková agentura UNIAN, je zarážející ve srovnání s předválečným počtem 70 000 obyvatel.


-  Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že Vladimir Putin nemusí být obviněn z válečných zločinů, pokud válka na Ukrajině skončí jednáním.

    Ve svém projevu v Moldavsku řekl:   "Pokud se za několik měsíců naskytne příležitost k vyjednávání, půjde o arbitráž mezi soudem a vyjednáváním, a vy musíte vyjednávat s vůdci, které de facto máte, a myslím, že vyjednávání bude prioritou... Můžete se dostat do situace, kdy řeknete: "Chci, abyste šel do vězení, ale vy jste jediný, s kým mohu vyjednávat.""

    Macron rovněž uvedl, že Ukrajina potřebuje bezpečnostní záruky. Lídři se v červenci sejdou ve Vilniusu, hlavním městě Litvy, aby jednali o členství Ukrajiny v NATO.

- Rusko neplánuje vyhlásit válečný stav po úterním rozsáhlém útoku drony na Moskvu, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

    Osobnosti z Ruska, včetně hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova, uvedly, že Putin by měl vyhlásit stanné právo v celé zemi, aby "smetl tu teroristickou bandu".

- Jevgenij Prigožin, šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner, prohlásil, že požádal prokuraturu, aby vyšetřila "zločiny", kterých se dopustili vysocí představitelé ruské obrany před a během invaze země na Ukrajinu.

- Rusko prohlásilo, že zničilo poslední velkou válečnou loď ukrajinských námořních sil Jurij Olefirenko, která podle něj stála v jižním přístavu Oděsa. Ruské letectvo uvedlo, že na loď zaútočilo 29. května. Ukrajina se k tomu nevyjádřila.

- Rusko uvedlo, že po několikadenním ostřelování Belgorodské oblasti bude evakuovat děti z vesnic u hranic s Ukrajinou. "Situace v [pohraniční vesnici] Šebekino se zhoršuje," uvedl na Telegramu gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov.

. Analýza listu Kyiv Post tvrdí, že přibližně 90 % z 500 raket a bezpilotních letounů, které Rusko v květnu vypustilo při útocích na Ukrajinu, selhalo, což stálo 1,7 miliardy dolarů.

- Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv ve středu prohlásil, že Velká Británie je "odvěkým nepřítelem" Moskvy a že všichni britští představitelé, kteří umožnili válku na Ukrajině, mohou být považováni za legitimní vojenské cíle.

- Při ostřelování Vovčanska v Charkově byl zabit 60letý muž.

- Mluvčí německé vlády uvedl, že Ukrajina má právo zaútočit na ruské území, protože to lze kvalifikovat jako sebeobranu. V rozhovoru pro německé noviny Deutsche Welle Steffen Hebestreit uvedl:   "Mezinárodní právo umožňuje Ukrajině provádět údery na území Ruska za účelem sebeobrany."

- OSN navrhla Kyjevu, Moskvě a Ankaře, aby zahájily přípravné práce na tranzitu ruského čpavku přes Ukrajinu, protože se snaží zachránit dohodu umožňující bezpečný vývoz obilí z Černého moře,
řekl agentuře Reuters zdroj blízký rozhovorům.

- Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je znepokojeno poté, co byli u ruského soudu v Rostově na Donu uvězněni čtyři Tataři z Krymu.

Podle prohlášení ministerstva byli zatčeni na základě "politicky motivovaných" obvinění z údajných "teroristických aktivit".

Jeden z nich, Jebbar Bekirov, byl uvězněn na 17 let a ostatní, Rustem Tairov, Rustem Murasov a Zavur Abdulajev, byli odsouzeni k 12 letům vězení.

"Tyto nové zfalšované a bezcenné 'rozsudky' jen ukazují, že Rusko se na dočasně okupovaných územích uchyluje k nejrůznějším zločinům s cílem zničit centra svobody myšlení a náboženství, která nejsou pod kontrolou jeho trestních orgánů. Násilí a represe nemohou být odpovědí na právo vyjadřovat své přesvědčení a bránit svou identitu," dodává se v prohlášení.

- Rusko uvedlo, že na podle něj "provokativní" rozhodnutí Německa uzavřít čtyři z pěti ruských konzulátů v zemi odpoví odebráním jejich licencí.

Rozhodnutí Berlína přišlo poté, co Moskva oznámila, že omezí počet německých úředníků v Rusku
 na 350.

"V Berlíně nemohou být žádné pochybnosti o tom, že tyto neuvážené a provokativní akce nezůstanou z naší strany bez odezvy," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení, píše agentura Reuters.


- Podle Emmanuela Macrona možná nebude možné poslat Vladimira Putina před Haagský tribunál, aby čelil obvinění z válečných zločinů, pokud bude jedinou osobou, se kterou bude muset Západ jednat o ukončení války na Ukrajině.


V obsáhlém projevu na konferenci vedoucích představitelů EU v Moldavsku francouzský prezident rovněž představil plány na rychlé rozšíření EU; usmíření mezi východem a západem Evropy a jasnou cestu ke členství Ukrajiny v NATO.

Řekl, že Rusko ztratilo veškerou legitimitu, ale že pokud nadcházející ukrajinská protiofenzíva nesplní své vojenské cíle, bude muset dojít k posouzení povahy budoucí evropské podpory Ukrajině. Zároveň uvedl, že Ukrajina brání nejen své vlastní hranice, ale i hranice Evropy.

Vyzval ke kontinuitě politiky USA vůči Ukrajině, ale uvedl, že EU se musí připravit na možnost zvolení republikánské vlády posílením vlastní obrany.

V dosud nejupřímnějším vyjádření evropského lídra o nutnosti vyjednávat s Putinem Macron řekl, že "pokud se nám za několik měsíců otevře okno pro jednání, půjde o arbitráž mezi soudem a jednáním, a vy musíte jednat s lídry, které de facto máte, a myslím, že jednání bude prioritou... Můžete se postavit do pozice, kdy řeknete: "Chci, abyste šel do vězení, ale vy jste jediný, s kým mohu jednat.""


Skvělá analýza  z Kyiv Post, který se zabýval náklady na ruské raketové útoky zahájené na Ukrajinu v květnu.


Její šetření zjistilo, že přibližně 90 % z 500 raket a dronů vypálených na Ukrajinu selhalo, což Rusy stálo více než 1,7 miliardy dolarů.

Zpravodajský web uvedl, že po prozkoumání každodenních informací zveřejněných ukrajinským letectvem bylo k útoku na Ukrajinu použito 563 raket a dronů Šahed íránské výroby.

Uvedl, že 533 z nich bylo zničeno ukrajinským letectvem. To zahrnuje 401 bezpilotních letounů Shahed-136, z nichž každý stojí přibližně 20 000 dolarů.

Většinu zjevných nákladů ruské vlády v rámci širšího válečného úsilí tvořila částka vynaložená na rakety.

Webová stránka přiznává, že jde pouze o údaje, které zveřejnila Ukrajina a které nebyly nezávisle ověřeny. Dodává, že učinila "konzervativní předpoklady tam, kde to bylo nutné".


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3951

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023