Ruská agrese na Ukrajině: dvouletá dívka zahynula při výbuchu v Dnipro, Kyjev se ubránil leteckému útoku

4. 6. 2023

čas čtení 8 minut
 
Tělo holčičky bylo  vytažené z trosek a 22 lidí bylo zraněno

- Při leteckém útoku v Dnipro zahynula dvouletá holčička

Při leteckém útoku na obytnou čtvrť ve středoukrajinském městě Dnipro byla zabita dvouletá holčička a 22 lidí bylo zraněno, uvedli v neděli úředníci.

Podle agentury Agence France-Presse útok částečně zničil dvojici dvoupodlažních budov a také deset soukromých domů, obchod a plynovod, uvedl gubernátor regionu.

Ruské nálety nad Ukrajinou se v posledních týdnech zintenzivnily, stejně jako vpády opačným směrem, před dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzívou s cílem získat zpět území.

Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, napsal v neděli brzy ráno na Telegramu:

    V noci bylo zpod trosek domu v obci Pidhorodnenska vytaženo tělo holčičky. Byly jí právě dva roky.

Lysak dodal, že zraněno bylo 22 lidí, z toho pět dětí, přičemž již dříve uvedl, že tři chlapci jsou ve vážném stavu v nemocnici.

Zelenskyj uvedl na Facebooku:

    Rusové zaútočili na město. Rusko opět dokazuje, že je teroristickým státem.

- Na začátku června se v ruském informačním prostoru objevily tři jasné trendy:

1️⃣ Zpráva "'speciální vojenská operace' neprobíhá podle plánu" se začala měnit na "nebude možné dosáhnout cílů 'speciální vojenské operace'".

2️⃣ Zvýšila se intenzita diskusí a povědomí o vnitřních hrozbách způsobených neúspěšnou invazí na Ukrajinu.

3️⃣ Zesílil apel na hledání a potrestání "vnitřních nepřátel".

Neúspěch na Ukrajině tlačí Rusy k hledání odpovědných osob. Zatím nejsou připraveni uznat, že příčinou neúspěchu je slabost a chyby Putinova státu a Putina samotného. Začali tedy hledat "vnitřní nepřátele".




- V Bělgorodu pokračuje ostřelování, tisíce lidí se přesunuly - gubernátor

Ostřelování ukrajinskými silami v ruské Bělgorodské oblasti pokračovalo i v noci na neděli poté, co byli předchozí noc zabiti dva lidé a stovky dětí byly evakuovány od hranic, uvedl v neděli gubernátor Vjačeslav Gladkov.

"Přes noc to bylo dost neklidné," uvedl Gladkov na kanálu Telegram a dodal, že Šebkinský a Volokonovský okres utrpěly v noci "spoustu" škod v důsledku ostřelování.

Více než 4 000 lidí bylo přemístěno do dočasného ubytování v regionu, který na jihu a západě sousedí s Ukrajinou, uvedl Gladkov.

Ukrajina nabídla tamějším obyvatelům útočiště. Ruské jednotky bezcílně útočí na město, kde bojují protiputinovští vzbouřenci.

- Pět dronů bylo sestřeleno a čtyři byly rušeny a nezasáhly své cíle v Džankoji na Krym
u, uvedl v neděli úředník dosazený Ruskem na poloostrově, který Moskva anektovala od Ukrajiny v roce 2014.

Nedošlo k žádným obětem, ale v několika domech byla rozbita okna, uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Sergej Aksjonov, Ruskem podporovaný šéf krymské správy.

Dodal, že jeden nevybuchlý dron byl nalezen na území obytného domu, což si vynutilo dočasnou evakuaci asi 50 lidí v oblasti.

Rusko má poblíž Džankoje vojenskou leteckou základnu. Ukrajinští představitelé již dlouho tvrdí, že město a okolní oblasti byly přeměněny na největší vojenskou základnu Moskvy na Krymu.

- Rusko v neděli brzy ráno zahájilo vlnu leteckých útoků na Ukrajinu, přičemž systémy protivzdušné obrany odrazily všechny rakety a drony na cestě ke Kyjevu,
uvedli vojenští představitelé města.

Náčelník vojenské správy hlavního města Serhij Popko podle agentury Reuters uvedl, že podle prvních informací "nedosáhl hlavního města ani jeden letecký cíl".

    Protivzdušná obrana zničila vše, co směřovalo k městu, již na jejich vzdálených přístupech.

Svědci hlásili, že slyšeli několik výbuchů v kyjevské oblasti, ale ne ve městě.

Celá Ukrajina byla téměř tři hodiny v režimu leteckého poplachu.

Na ukrajinských sociálních sítích se objevily neověřené zprávy o tom, že výbuchy byly slyšet v Kryvém Rohu na jihu Ukrajiny, u centrálního města Kropyvnickij a v severovýchodní Sumské oblasti.

- Ukrajina je připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzívu s cílem dobýt zpět Ruskem okupované území, uvedl Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru zveřejněném v sobotu. Ukrajinský prezident uvedl:   "Pevně věříme, že uspějeme. Nevím, jak dlouho to bude trvat ... ale chystáme se to udělat a jsme připraveni."

    Náměstek ministra obrany Volodymyr Havrylov v sobotu agentuře Reuters řekl, že ukrajinské plány na protiofenzívu zůstávají na dobré cestě, a to navzdory "bezprecedentní" vlně raketových a dronových útoků v celé zemi v posledních týdnech.

- Plán ukrajinské protiofenzívy je "velmi působivý" a může být úspěšný, řekl generál David Petraeus v pořadu Today rozhlasové stanice BBC 4 a dodal, že Ukrajinci jsou "odhodláni osvobodit svou zemi". Petraeus, který stál v čele CIA a vedl mezinárodní síly v Iráku a Afghánistánu, byl nedávno v Kyjevě, kde se setkal s Volodymyrem Zelenským a dalšími představiteli armády.

- Vůdce ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin prohlásil, že kremelské frakce ničí stát tím, že se snaží zasít neshody mezi něj a čečenské bojovníky. V sobotu prohlásil, že spor mezi ním a čečenskými silami byl vyřešen. Vágnerův šéf však z neshod obvinil neidentifikované kremelské frakce, které nazývá "kremelskými věžemi".

- Dva lidé byli v sobotu zabiti a dva zraněni při ukrajinské dělostřelecké palbě na ruskou Bělgorodskou oblast, uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov. Napsal  na Telegramu: "Od dnešního rána jsou osady v městské části Šebekino pod palbou ukrajinských ozbrojených sil." Ukrajina útok na Bělgorod popřela a uvedla, že za něj jsou zodpovědní ruští povstalci.

- Jevgenij Prigožin uvedl, že je připraven vyslat bojovníky do Bělgorodské oblasti, která hraničí s Ukrajinou a je intenzivně ostřelována.

- Kyrgyzský prezident prohlásil, že jeho bývalá sovětská republika je připravena spolupracovat s EU. Sadyr Džaparov, jehož země je spojencem Moskvy, v sobotu prohlásil: "Kyrgyzstán je připraven spolupracovat s Evropskou unií na řešení společných problémů, podporovat dialog a hledat trvalá řešení."

- Indonéský ministr obrany Prabowo Subianto navrhl mírový plán pro válku na Ukrajině a vyzval k vytvoření demilitarizované zóny a uspořádání referenda OSN na tzv. sporném území. Ukrajina tento návrh odmítla.

- Kreml zakázal západním novinářům vstup do "ruského Davosu". Kreml uvedl, že novináři z "nepřátelských zemí" nebudou vpuštěni na mezinárodní ekonomické fórum v Petrohradě, které začíná 14. června
a které prezident Vladimir Putin využívá k prezentaci ruské ekonomiky světovým investorům.

- Vynucené nasazení kdysi elitních ruských jednotek VDV do Bachmutu v souvislosti se stažením žoldnéřských jednotek Wagner znamená, že "celé ruské síly budou pravděpodobně méně pružně reagovat na operační výzvy",
uvedlo britské ministerstvo obrany.

- Při kontrole více než 4 800 krytů bylo 252 uzamčeno a dalších 893 "nevhodných k použití", uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra prostřednictvím své tiskové služby. Kyjevský starosta Vitalij Kličko v sobotu uvedl, že úřady hlavního města obdržely více než 1 000 stížností na uzamčené, zchátralé nebo nevyhovující protiletecké kryty během jediného dne od spuštění online služby pro zpětnou vazbu.

- Rusko prohlásilo, že se vrátí k plnému dodržování smlouvy o kontrole jaderných zbraní New Start, pokud Washington upustí od svého "nepřátelského postoje" vůči Moskvě, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova.

0
Vytisknout
3316

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023