V Indii zahynulo při železničním neštěstí nejméně 280 lidí a 900 bylo zraněno

3. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
 Očekává se, že počet obětí železničního neštěstí za posledních téměř 20 let vzroste
 
Nejméně 280 lidí zahynulo a asi 900 bylo zraněno poté, co se ve východoindickém státě Odisha srazily dva osobní vlaky - jde o nejsmrtelnější železniční neštěstí v zemi za téměř 20 let.

Vlak Coromandel Express, který jezdí z Kalkaty v Západním Bengálsku do Čennaje v Tamilnádu, jel rychlostí 130 km/h, když se v pátek kolem 19. hodiny srazil se stojícím nákladním vlakem a vykolejil.

Vozy nákladního vlaku pak narazily do dvou vagonů vlaku Howrah Superfast Express, který jel v opačném směru, což podle South Eastern Railway vedlo ke smrtelné hromadné nehodě.

 


Rajesh Kumar, starší obchodní náměstek South Eastern Railway, uvedl, že Coromandel Express změnil koleje, což vedlo k nehodě, a že důvod bude vyšetřen.

Očekávalo se, že počet mrtvých se zvýší, protože z trosek a převrácených vagónů byla vyzdvižena další těla, uvedl hlavní tajemník státu Pradeep Jena. Dodal, že na místo neštěstí v odišském okrese Balasore bylo povoláno více než 200 sanitních vozů a k 80 lékařům, kteří tam již byli, bylo mobilizováno dalších 100 lékařů. Do nemocnice bylo převezeno asi 850 lidí.

"Záchranné práce pokračují za válečného stavu," řekl Jena. "Staráme se také o další lékařské vybavení a léky v nemocnicích, kde jsou ošetřovány oběti."

Záběry z místa neštěstí ukazovaly stovky záchranářů, jak šplhají po zohavených troskách vlaků a přes noc horečně hledají přeživší. Sudhanshu Sarangi, generální ředitel hasičského sboru v Odishě, uvedl, že se jim podařilo vyprostit asi 200 těl.

Na nádražích Howrah a Chennai se shromáždili zoufalí příbuzní, kteří doufali ve zprávy o přeživších. Jeden z přeživších řekl místní televizi, že v době nehody spal a po probuzení zjistil, že je uvězněn pod asi desítkou cestujících, než se z vagonu vyškrábal ven pouze se zraněním krku a ruky.

"Když jsem vylezl z vlaku, viděl jsem všude kolem rozházené končetiny, tu nohu, tu ruku. Někdo měl znetvořený obličej," řekl.

Další svědek agentuře Reuters řekl, že viděl jen "krev, zlámané končetiny a lidi, kteří kolem mě umírali".

Indický premiér Naréndra Módí uvedl, že postiženým je poskytována "veškerá možná pomoc". Na Twitteru napsal: "V této hodině smutku jsem v myšlenkách s pozůstalými rodinami. Kéž se zranění brzy zotaví."

Do okresní nemocnice v Bhádraku přivážely sanitky oběti, zakrvácení a šokovaní přeživší byli ošetřováni na přeplněných odděleních. Před státní nemocnicí ve městě Soro v Odíši se seřadily stovky mladých lidí, aby darovali krev.

Navzdory snahám vlády o zvýšení bezpečnosti a modernizaci stárnoucí infrastruktury dochází na indických železnicích každoročně k několika stovkám nehod. Se svými  64 000 km tratí, po kterých denně jezdí 13 milionů cestujících ve 14 000 vlacích, tvoří největší železniční síť na světě pod jednotnou správou.

V srpnu 1995 se poblíž Dillí srazily dva vlaky a při nejhorší vlakové nehodě v historii Indie zahynulo 358 lidí. Většina vlakových nehod je připisována lidské chybě nebo zastaralému signalizačnímu zařízení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3295

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023