Rusko před ukrajinskou protiofenzívou "pokládá nášlapné miny v průmyslovém měřítku"

2. 6. 2023

čas čtení 5 minut
Až ukrajinské síly letos v létě zahájí dlouho očekávanou protiofenzívu, budou čelit četným liniím ruských opevnění táhnoucích se stovky kilometrů od Černého moře k severní hranici Ukrajiny, píše Brawley Benson.

Vojenská nebezpečí zahrnují zákopy a protitankové překážky, ale ruští vojáci jsou také zaneprázdněni kladením tisíců nášlapných min.

"To, co vidíme, je průmyslová úroveň... průmyslové pokládání min," řekl Michael Newton, šéf organizace na odstraňování nášlapných min HALO Trust's Ukraine Program.

Kromě vojenské výzvy, kterou představují pro postupující ukrajinské vojáky, ruská minová pole pravděpodobně způsobí stovky civilních úmrtí a v nadcházejících letech si vyžádají miliardy dolarů, aby byly bezpečně odstraněny, uvedli experti pro The Moscow Times.

Rusko používá směs protitankových a protipěchotních min, podle zprávy britského Royal United Services Institute zveřejněné počátkem května.

Miny jsou nedílnou součástí obranných opevnění, jako jsou ty v Ruskem okupovaných oblastech jižní a východní Ukrajiny, které jsou obvykle navrženy tak, aby nasměrovaly postupující pěchotu do pozic, které ji činí zranitelnou vůči protiútokům a dělostřelecké palbě.

"Používáme je k zaminování určitých křižovatek, ke krytí našich jednotek na křídlech, aby nepřítel neprorazil," řekl jeden ruský voják ve videu, které zveřejnilo ruské ministerstvo obrany na Telegramu.

Používané miny sahají od TM-62, která vybuchuje pod tíhou projíždějícího vozidla, až po pokročilou PTKM-1R, který používá senzory k detekci a shození submunice na vozidla.

Human Rights Watch od začátku loňské rozsáhlé ruské invaze zdokumentovala použití více než tuctu různých druhů min na Ukrajině. Patří mezi ně zakázané protipěchotní miny známé také jako "motýlí miny" – o kterých organizace tvrdila, že byly nasazeny na Ukrajině.

Na rozdíl od Ruska je Ukrajina jedním ze 164 států, které ratifikovaly Ottawskou úmluvu z roku 1997, která se snaží eliminovat používání protipěchotních min.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v lednu uvedl, že Rusko vytvořilo na Ukrajině "největší minové pole na světě" a tvrdil, že více než 40 % země je kontaminováno minami.

Nášlapné miny je notoricky obtížné najít - pro vojáky na zemi i pro analytiky, kteří se dívají na satelitní snímky.

Nicméně experti řekli The Moscow Times, že Rusko téměř jistě rozmisťuje miny vedle betonových "dračích zubů", "ježků" vyrobených ze železa, ostnatého drátu, zákopů a příkopů ve své masivní síti obranných opevnění.

"Ztratili byste hodně z účelu a užitečnosti těchto opevnění, kdybyste je nekombinovali s minovými poli," řekl Pasi Paroinen, analytik otevřených zdrojů spojený s finskou skupinou Black Bird.

"Jsou opravdu klíčovou součástí celé rovnice."

Miny byly pravděpodobně položeny kolem ruských obranných pozic, které jsou obzvláště husté na jižní Ukrajině, kde mnozí věří, že kyjevské síly budou usilovat o průlom.

Na základě své analýzy Paroinen řekl, že se zdá, že Rusko začalo budovat opevnění dále od frontových linií a postupně ho stavělo blíže.

Pokračovalo v jejich posilování, když se jaro změnilo v léto.

Ukrajinský expert na likvidaci výbušného materiálu pracující na východní Ukrajině, který si přál zůstat v anonymitě, řekl The Moscow Times, že vidí miny "téměř všude, v zeleninových zahradách, domech, polích".

"Mnoho pastí bylo nastraženo v administrativních budovách a domech na neobsazených územích," napsal ve zprávě.

Nejméně 271 lidí bylo zabito a více než 500 zraněno minami a dalšími "výbušnými zbytky války" od loňského roku, kdy Kreml poslal tanky na Ukrajinu, uvedla OSN počátkem tohoto měsíce.

Existuje jen málo způsobů, jak se vypořádat s nášlapnými minami, zatímco boje probíhají, podle Matthewa VanDyka, zakladatele Sons of Liberty International, organizace se sídlem ve Washingtonu, která poslala americké veterány, aby školili Ukrajince v odstraňování nášlapných min.

"Nemají čas je odhalit, pokud jsou pod palbou," řekl. "Takže obecným pravidlem je prostě se jim vyhnout."

Místo toho úkol eliminovat hrozbu obvykle padá na profesionální odminovače po skončení bojů.

Odminování je však plné nebezpečí a může být očividně drahé.

Světová banka nedávno odhadla, že odstranění veškeré výbušné munice na Ukrajině by v příštích letech mohlo stát 37,6 miliard dolarů.

A ekonomický rozměr problému je ještě výraznější, protože Ukrajina je silně závislá na svém zemědělství – a miny činí zemědělství extrémně riskantním.

Sovětští a ruští vojáci již dlouho používají nášlapné miny, přičemž sovětské síly je rozmístily v Afghánistánu v roce 1980 a ruští vojáci kladli miny v Čečensku během separatistických válek v polovině roku 1990 a brzy 2000.

V obou případech je obtížné přesně změřit následky – ale zdají se být brutální a dlouhodobé.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3646

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023