Varování lékařky: Proč je životně důležité snížit omezení rychlosti na 30 km/h

18. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
V souvislosti se zavedením snížení rychlosti z 50 km/hod na 30 km/hod k němuž došlo o tomto víkendu ve Walesu, proběhla v rozhlase BBC o tom diskuse. Vystoupila v ní i lékařka se zkušeností z nemocniční pohotovosti:


Dr. Hannah Greenberg: Myslím, že je opravdu důležité pochopit, že 20 mil za hodinu (30 km/h) je pro člověka důležitá hranice, protože jako lidi jsme tak nějak uzpůsobeni k tomu, abychom maximálně odolali síle v rychlosti 20 mil za hodinu.  Někteří lidé jsou schopni běhat rychlostí kolem 20 mil za hodinu. Takže pokud upadnete vtéto rychlosti, vaše tělo dokáže vydržet ty nárazy. Ale při vyšší ryclosti máte více a více sil, které se přenášejí na lidské tělo a věc je, že na nemocniční pohotovosti vidíte, že důkazy o tom. -

Moderátorka: Vy jste lékařka na pohotovosti? Řekl jsem doktorka Hannah Greenbergová s námi, aniž bych se zeptala, jaký jste doktor? 

Dr. Hannah Greeenberg: Ano. Dříve jsem pracovala na pohotovosti.  

Vidíte ty důkazy před sebou, pokud jde o pacienty, vidíte, jak zvýšená síla působí na pacienta a co to dělá s jeho vnitřními orgány, s jeho cévami, a také další věc, která se děje při rychlostech nad 20 mil za hodinu, je, že  když je srazí auto ve vyšší rychlosti, lidi se při tom nárazu rychle otočí, a když se někdo takhle převrátí, dostanete úplně jiný vzorec zranění. Dochází k mnohem častějším poraněním hlavy a mnohem větší smrtelnosti zranění, a pokud lidé takový náraz přežijí, mají z takového zranění strašlivé celoživotní následky. Pravděpodobnost úmrtí je  pětkrát vyšší. Oběti se snižují asi o 6 % na každou míli za hodinu. Proto je opravdu důležité, abychom změnili rychlostní limit na 20 mil za hodinu.

Jde o to, že i když dodržujete rychlostní limit, i když dodržujete rychlostní limit 30 mil za hodinu (50 km/h) , pokud do někoho narazíte, máte pětkrát větší pravděpodobnost, že ho zabijete. A ve skutečnosti nehodám předcházíte, pokud jedete pomaleji, protože máte větší povědomí, máte více času na zastavení, takže k nehodě ani nedojde.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5151

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2023