Ruská agrese na Ukrajině: dobytí klíčové vesnice u Bachmutu; čínský ministr zahraničí navštíví Rusko

18. 9. 2023

čas čtení 5 minut
 
Ukrajinský prezident pochválil vojáky po znovudobytí strategicky důležité Klišijivky; Wang I zahájí čtyřdenní návštěvu Ruska

- Ukrajina  dobyla klíčovou vesnici u Bachmutu, říká Zelenskyj

Ukrajinský prezident prohlásil, že ukrajinské jednotky   dobyly strategicky důležitou vesnici Kliščijivka na jižním křídle klíčového frontového města Bachmut.

"Dnes bych chtěl obzvláště pochválit vojáky, kteří krok za krokem vracejí Ukrajině to, co jí patří, a to v oblasti Bachmutu," řekl Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videopřání v neděli.

Generálplukovník Oleksandr Syrskij, velitel ukrajinských pozemních sil, rovněž potvrdil znovudobytí vesnice, nad níž Rusko v lednu vyhlásilo kontrolu a která se nachází asi 9 km jižně od Bachmutu, města, které Rusko dobylo v květnu po měsících těžkých bojů.

Mluvčí ukrajinských jednotek na východě země Ilja Jevlaš uvedl, že bitva způsobila ruským silám "silné škody".

 - Rusko vyzvalo nejvyšší soud OSN v Haagu, aby zamítl případ,   který zpochybňuje argument Moskvy, že její invaze na Ukrajinu byla provedena za účelem zabránění genocidy.

Ukrajina podala žalobu několik dní po ruské invazi 24. února 2022.

Kyjev tvrdí, že Rusko zneužívá mezinárodní právo, když tvrdí, že invaze byla oprávněná, aby zabránila údajné genocidě na východě Ukrajiny.

Ukrajina tvrdí, že na východní Ukrajině, kde od roku 2014 bojuje proti Ruskem podporovaným silám, žádné riziko genocidy nehrozilo a že smlouva o genocidě v žádném případě neumožňuje invazi k zastavení údajné genocidy.

- Bývalý jáhen v ukrajinském přístavním městě Oděsa byl zadržen kvůli obvinění, že bral úplatky, aby pomohl mužům vyhnout se odvodu do armády a vydával se za církevní misionáře, aby mohli opustit zemi.

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) minulý týden uvedla, že bývalý jáhen patřil k ukrajinské pravoslavné církvi, jedné ze dvou hlavních větví pravoslaví v zemi, která byla donedávna napojena na moskevský patriarchát. Podle vyšetřovatelů bývalý jáhen - jehož jméno nebylo zveřejněno - úspěšně zprostředkoval útěk nejméně šesti osob do několika zemí EU.

"Podezřelý sestavoval seznamy misionářů, kteří měli jménem představeného diecéze a náboženské obce vycestovat do zahraničí s cílem stát se kněžími," uvedla SBU.

- Bývalý děkan v ukrajinském přístavním městě Oděsa byl zadržen kvůli obvinění, že bral úplatky, aby pomohl mužům vyhnout se odvodu do armády a vydávat se za církevní misionáře, aby mohli opustit zemi.

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) minulý týden uvedla, že bývalý děkan patřil k ukrajinské pravoslavné církvi, jedné ze dvou hlavních větví pravoslaví v zemi, která byla donedávna napojena na moskevský patriarchát. Podle vyšetřovatelů děkan úspěšně zprostředkoval útěk nejméně šesti osob do několika zemí EU.

- Ukrajina uvádí, že přes noc sestřelila všech 17 řízených střel, které Rusko vypálilo na její území. Vzdušné síly rovněž oznámily, že bylo sestřeleno 18 z 24 bezpilotních letounů "Shahed". Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, rovněž uvádí, že u autobusového nádraží v Beryslavi v Chersonské oblasti byli zraněni čtyři lidé a že při útoku byl zapálen rekreační objekt v Oděské oblasti, ale nedošlo k žádným obětem.

- Ukrajinská vláda se v pondělí rozhodla odvolat šest náměstků ministra obrany poté, co byl na začátku měsíce jmenován nový ministr obrany. Vláda neuvedla žádný důvod pro odvolání. Mezi odvolanými z funkceje i Hanna Maliar, která často vydávala veřejné zprávy o ruské válce proti Ukrajině. Před necelými dvěma týdny byl ministrem obrany jmenován Rustem Umerov, který nahradil Oleksije Reznikova.

- Předtím Maliarová vydal na Telegramu obsáhlou aktualizaci, v níž uvádí, že ukrajinské síly odrazily ruské útoky v řadě oblastí, včetně směrů Kupjansk, Bachmut a Marinka.
Maliarová rovněž uvedla nové údaje o množství území, které Ukrajina znovu získala. Uvedla, že v okolí Bachmutu byly dobyty 2 km2, a to v uplynulém týdnu, a že od začátku protiofenzívy zde bylo znovu dobyto 51 km2 .

- Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodské oblasti v Rusku, uvádí, že po ostřelování byly přerušeny dodávky elektřiny do vesnic Glotovo a Bezymeno u hranic s Ukrajinou. Uvedl, že nedošlo k žádným obětem na životech.

- Roman Starovojt, gubernátor sousední Kurské oblasti v Rusku, na Telegramu oznámil, že při přeshraniční palbě do obce Tetkin byla zraněna žena.

- Rusko uvedlo, že v neděli odrazilo útoky ukrajinských dronů nad několika částmi Krymu, vnější Moskvou a dvěma pohraničními oblastmi.

- Bulharské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že vyslalo speciální jednotku, aby zkontrolovala a deaktivovala dron s výbušninami, který v neděli večer přistál v černomořském městě Ťulenovo. Po inspekci tým z Bulharska, člena NATO, rozhodne, jakým způsobem jej zlikviduje.

- Ukrajina plánuje podat žalobu na Polsko, Maďarsko a Slovensko kvůli zákazu ukrajinských zemědělských produktů, citoval server Politico ukrajinského obchodního zástupce Tarase Kachku v rozhovoru zveřejněném v pondělí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2261

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2023