Premiér Fiala lže ohledně vraždění v Gaze

21. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

Píše Radek Silber. K tomu dodejme, že Fiala naprosto ignoruje, že Netanjahuova vláda má drsně autoritářské tendence a je svým způsobem obdobou extremistické organizace Hamás. Fiala zjevně počítá, že Češi o dnešním Izraeli nevědí nic. Fiala ignoruje ostře kritické analýzy renomovaných mezinárodních lidskoprávních organizací ke katastrofální situaci v Gaze. (JČ)


Úřad vlády ČR potvrzuje vyhraněné postoje premiéra Fialy a vlády k současné válce Izraele a Hamásu v Gaze

Premiér Fiala podle informací Úřadu vlády ČT stojí za Izraelem, popírá útoky Izraele na civilní cíle v Gaze a k okupační praxi Izraele a budování okupačních osad se nevyjadřuje


Úřad vlády ČR dne 20. listopadu 2023 na dotaz potvrdil, že „předseda vlády České republiky Petr Fiala teroristický útok na Izrael odsoudil ihned dne 7. října 2023 v ranních hodinách skrze platformu X (dříve Twitter). Jeho vyjádření přesně zní: "Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem".“


K dotazu "Jaký postoj vyjádřili a jaké kroky učinili vláda a předseda vlády ČR v případě v případě zabíjení tisíců civilních obyvatel, žen a dětí ghetta Gaza a okupovaných palestinských území západního břehu Jordánu armádou a občany státu Izrael" Úřad vlády odkazuje na tvrzení premiéra Fialy, že: "Izrael sám sebe kontroluje, co se týče přiměřenosti odvetných úderů: „Řekl bych, že sami sebe kontrolují. U výzev jsem opatrný. Izrael je demokratická země, kde společnost kontroluje vládu a kde je naprosto přirozené, že lidský život má hodnotu a má hodnotu i lidský život nepřátel. Izrael by nikdy nenapadlo útočit na civilní obyvatelstvo, zatímco oni jsou terčem teroristů."


Podle sdělení Úřadu vlády ČR Čj. 49021/2023-UVCR-3 ze dne 20. listopadu 2023 také předseda vlády Petr Fiala dosud neučinil ani „vyjádření současného předsedy vlády“ k okupaci palestinských území státem Izrael a k zabírání palestinské půdy pro osady příslušníků vyvoleného izraelského národa. Úřad vlády také přiznává, že „nezaznamenal žádné oficiální vyjádření současného předsedy vlády“ proti okupační politice státu Izrael a proti budování osad příslušníků vyvoleného izraelského národa na okupovaných palestinských územích.


Zprávu zpracoval podle informací zveřejněných Úřadem vlády ČR v dokumentu Čj. 49021/2023-UVCR-3 ze dne 20. listopadu 2023 Radomír Silber, Ph.D.

-1
Vytisknout
2943

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2023