Vysokoškolský student z Hamburku a jeho "pop-islamističtí" stoupenci chtějí v Německu založit chalífát

12. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Německá rozvědka monitoruje extrémní organizaci vedenou Raheemem Boatengem (26), který se staví proti Izraeli a prosazuje vytvoření muslimského chalífátu. Na internetu přilákal desítky tisíc západních následovníků, píše Zeev Avrahami.

V pouhých 26 letech je Raheem Boateng intelektuálním vůdcem radikální muslimské skupiny v Hamburku, která velmi znepokojuje německé bezpečnostní orgány. Od začátku války v Gaze vliv Boatenga a jeho skupiny neustále roste. Mají stovky aktivních stoupenců, kteří navštěvují konference a přednášky a podporují myšlenku vytvoření islámského chalífátu v Německu.

Úředníci, kteří skupinu monitorují, označují její stoupence za "pop-islamisty", což naznačuje, že jsou to zdánlivě obyčejní Němci, kteří se sebevědomě pohybují v krajině sociálních médií, oblékají se v moderním západním stylu, znají každé slovo na hip-hopové scéně a řídí sportovní auta.

Spolková kriminální zpravodajská služba (BKA) a hamburské bezpečnostní služby tvrdí, že tato organizace je tváří Hizb ut-Tahrir, organizace, jejíž činnost je v Německu zakázána od roku 2003. Boateng, který konvertoval k islámu v roce 2015, se v poslední době více zviditelnil na sociálních sítích a využil měsíc ramadán k tomu, aby svým divákům na YouTube a Instagramu ukázal jeho důležitost spolu se svými nenávistnými zprávami proti Izraeli.

Podle důstojníka hamburské policie si je místní policie vědoma schůzek skupiny a obsahu, který se na nich prezentuje, včetně protiizraelské rétoriky. Policie má však svázané ruce, protože Boatengova organizace nepůsobí mimo zákon.

Boateng je považován za magnet pro mladé islamisty, kteří hledají životní směr. Je aktivní na všech sociálních sítích, zejména na TikToku a Instagramu, kde se formuje jejich myšlení, kde využívá své expozice k tomu, aby se prezentoval jako západní Němec, dokud neodhalí účel islámu a práva šaría.

Podle německé domácí rozvědky má Boateng na sociálních sítích desítky tisíc sledujících a počet mladých lidí, kteří navštěvují jeho týdenní setkání, vzrostl od 7. října z desítek na stovky. Podle úředníků je překvapivé, že většina hostů, kteří se účastní setkání, jsou mladí lidé bez vyznání, kteří se oblékají sekulárně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1234

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2024