Německá vláda obhajovala své rozhodnutí zlikvidovat páteční konferenci propalestinských aktivistů

14. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Foto: Světoznámý chirurg Ghassan Abu Sittah při nedávné inauguraci rektorem v Bute Hall na Glasgow University

Německá vláda obhajovala své rozhodnutí zlikvidovat t páteční konferenci propalestinských aktivistů, která měla za cíl objasnit to, co její organizátoři označili za "genocidu" Izraele v Gaze.

Ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že bylo správné, že policie zasáhla a akci předčasně ukončila pouhé dvě hodiny po jejím zahájení.

Policie v pátek přerušila přívod proudu a třídenní akci označila za ukončenou poté, co na ní prostřednictvím videopřenosu vystoupil řečník, který měl zakázán vstup do Německa z důvodu nenávistných projevů.

 

Salman Abu Sitta, který v lednu napsal esej vyjadřující sympatie extremistům z Hamásu, kteří provedli útoky ze 7. října, začal na konferenci vystupovat, když policie  vystoupila na pódium a odpojila přívod elektřiny.

Dalšímu hlavnímu řečníkovi, Ghassanu Abu Sittahovi, britskému palestinskému lékaři, který byl nedávno jmenován rektorem Glasgowské univerzity, byl předtím po přistání letadla na berlínském letišti odepřen vstup do Německa.

Řekl, že zabránit mu v účasti na akci se rovná "umlčení svědka genocidy před Mezinárodním soudním dvorem, což přispívá ke spoluúčasti Německa na probíhajícím masakru", přičemž měl na mysli dodávky zbraní Izraeli ze strany Německa a soudní spory, které byly proti Německu podány u Mezinárodního soudního dvora kvůli jeho podpoře Izraele.

Mezi řečníky, kteří měli na kongresu vystoupit, byl i bývalý řecký ministr financí Yanis Varoufakis.

Faeserová uvedla  na sociálních sítích: "Je správné a korektní, že berlínská policie na takzvaném palestinském kongresu tvrdě zasáhla."

Před akcí řekla stovkám policistů, kteří byli povoláni, aby na akci dohlíželi, aby zakročili, pokud na kongresu zazní nějaké nenávistné projevy.

Berlínská policie uvedla, že její rozhodnutí uzavřít akci vyvolal "řečník ..., na kterého se vztahoval zákaz politické činnosti".

Dodala, že existovalo "riziko, že se na plátně objeví řečník, který v minulosti pronesl antisemitské a násilí oslavující výroky. Shromáždění bylo ukončeno a zakázáno v sobotu i v neděli".

Místo konání akce bylo až do pátečního rána utajováno kvůli obavám z reakce odpůrců. Podle organizátorů se na ni prodalo asi 800 vstupenek.


Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1156

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024