K přijímačkám na střední školy

13. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
Můj ranní komentář k přijímačkám na Český rozhlas Plus od cca 8"16, píše Daniel Münich Zhruba jsem říkal:
▶ Přijímačkové testy nejsou testy studijních dispozic, primárně ani testy dosaženého vzdělání, ale primárně testy rozřazovací.
▶ Hlavní příčinou současných u budoucích trablů je obrovský nesoulad mezi strukturou nabídky a poptávky středních škol a potřeba nějakým mechanismem místa na školách s převisem poptávky rozdělit.

 

▶ Bez intenzivní přípravy na testy a techniku jejich skládání by v nich žák dopadl mnohem hůře. Obrovskou roli ve výsledku hraje odolnost ke stresu, kterážto je znatelně v průměru nižší např. u dívek.
▶ Nový systém 3 přihlášek sníží stres při výběru škol na přihlášku, ale stres při zkoušce samotné nesníží. Výrazně se ale uleví ve starostech těm rodičům, jejichž ratolesti se v prvním kole na školu nedostanou a snad jich i bude mnohem méně. Na druhou stranu se letos rodiče nemohli řídit loňskou zkušeností, protože navýšení počtu přihlášek poptávkovou situaci výrazně změnil.
▶ Velmi důlěžité je, že systém párování žáků a škol bude letos spravedlivý a nemělo by docházet k nespravedlnostem jako v chaotické minulosti.
▶ Do budoucna je klíčové co nejrychleji během pár let narovnat nesoulad mezi strukturou a nabídkou středoškolského vzdělání. Výrazně tak klesne vypjatá nervozita, že na dítě vhodná škola nezbude.
▶ A co jsem tentokrát nestihl zopakovat je mé přesvědčení, že přihlášky se mají podávat až poté, co žáci a rodiče seznají výsledek v testech a testy mají skládat všichni deváťáci. Pak nebude nutno počet škol na přihlášce omezovat a vše se rozhodne v prvním kole.

Zdroj ZDE



1
Vytisknout
1344

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024