2024: rok prašivých dluhopisů

25. 4. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut
V Číně mají rok draka, my bychom mohli říci, že máme Rok prašivých dluhopisů. Co to znamená? Že nebozí čeští "investoři" v následujícím cca roku a půl přijdou možná až o 80 miliard korun. Nejde přitom o žádné velké investory z řad bohatých jednotlivců nebo finančních skupin, proto to slovo dávám do uvozovek - v naprosté většině jde o prosté občany, kteří naletěli oblbování obvykle z řad podomních přeprodejců a přijdou o všechno, co do toho dali. Dotkne se to mnoha set tisíc lidí a to nemálo: pokud bychom počet těchto napálených odhadli na jeden milión, pak ztráta na každého vychází na 80 000 Kč. Pro mnoho z nich to budou životní úspory...

Jak k tomu došlo? V roce 2012 došlo zjevně s bohulibým záměrem v novele zákona o dluhopisech k úpravě, kdy je možné na trhu nabízet tzv. podlimitní dluhopisy v celkovém ročním objemu do 1 mil. EUR (25 mil. Kč), ve VELMI ZJEDNODUŠENÉ A NEKONTROLOVANÉ PODOBĚ. Znamená to, že emitent prostě jen napíše nějaký hezký prospektík plný vznosných slov a plánů, pošle jej ČNB a ta jej pouze "zaregistruje" a tím to končí. Žádný dohled, žádná kontrola, nic.
Jak je u nás zvykem, bohulibý záměr se zvrhl v čiré loupežení. Desítky, možná stovky "podnikatelů" si uvědomili, že když napíší nějaký hezký teplý podnikatelský příběh, lidé jim nasypou peníze. A přesně to se děje - v tomto tedy finanční analfabetismus českých spotřebitelů nezná mezí. Tyto dluhopisy nejsou vůbec ničím ručené: tedy pokud na konci dne zkrachuje firma, která je vydala (peníze odtransportovala někam jinam, do sesterské firmy, nebo je klidně vyplatila na miliónových mzdách, cokoli), nedostanou vůbec nic.
Už před léty jsem upozorňoval, že podle mých vlastních odhadů v tomto mizí ročně 20 miliard korun; nyní jej finanční analytici oceňují na 80 miliard Kč celkově, což sedí s mými odhady. Ne všechno jsou tyto neregulované dluhopisy a ne každý vydavatel dluhopisů je podvodník - celkově ale takovouto ztrátu mohou chudáci "investoři", čti: drobní střadatelé, senioři atd. - utrpět.
Jak letadlo funguje
---------------------
Můžete se ptát, jak je možné, že do toho lidé fakt nalili 80 miliard ze svých tvrdě vydřených úspor? Jako vždy jde o chytře promazanou mašinku, která se skládá z následujícího:
a) Prostředníci - podomní prodejci. Tohle je základ úspěchu: při klepání na dveře je obrovská výhoda nátlakového osobního prodeje, osobní přesvědčivosti, podpořená agresivním lhaním. Prostředníci jsou základ úspěchu. Prodávají v osobním styku, ve kterém lžou: typicky hovoří o tom, že ty investice mají "záruku České národní banky", což funguje úplně nejlépe. Vskutku, kdyby ČNB ručila za tyto investice, nebyl by důvod se jich bát. Ale neručí (ani ručit nemůže). Ručení je tam čistá nula. Různého lhaní je samozřejmě v tom procesu víc: hovoří se o přelomových technologiích, o "věhlasných profesorech" mezi poradci, o obrovském podnikatelském úspěchu, o tom, že se ručí "vším majetkem firmy" (rovná se prázdné schránky) atd. Lhát se samozřejmě nemá a zde se jedná i o podvod, jenomže kdo to prokáže? Je to svědectví proti svědectví, žádný důkaz. A možná skončí v base jeden-dva přeprodejci, které si někdo nahrál.
b) Vysoký úrok. Lidská chamtivost je též věčná konstanta: prašivé dluhopisy typicky slibují obrovský roční úrok. Začínalo se (v době před inflací) někde kolem 8 %, dnes není výjimkou ani nabídka 18 % úroku. Z toho se chudáku střadateli, který vidí, jak mu inflace žere úspory, radostně protočí panenky a hned kupuje. Emitenti i prodejci z tohoto těží; prodejci to nabízejí jako vzácné, podpultové zboží - jen pro vás paninko, posledních pár kousků tady mám, poslední které vydají, další už nebudou!
c) Osvědčená témata. Opakuje se to jako kolovrátek. Vznikající firmy "vyvíjejí přelomový lék proti rakovině/Alzheimerově chorobě", takže chudák senior si řekne, že na tom vydělá peníze a navíc ještě pak dostane ten lék. Velmi oblíbené jsou nemovitosti: "nemovitosti přece nemohou prodělat, jejich cena jenom stoupá!". Na ekologicky zodpovědné publikum pak velmi dobře fungují různé "zdravé potraviny". Prostě cokoli, co vypadá, že je věc, která pomáhá lidem a lidstvu, na to střadatelé zabírají: "investujte do dobré věci!".
d) Pokud jsem v úvodu zmínil fenomén letadla, tak to rozvedu. Dluhopisy mají obvykle tříletou tzv. maturitu (zralost, splatnost): průběžně se vyplácejí úroky a po třech letech se vrací i jistina. Letadlo spočívá v tom, že úroky se vyplácejí z dluhopisů od nově oškubaných hejlů, ale protože i to brzy dojde, tak se jedou nové dluhopisové emise, ze kterých se vyplácejí ty staré; tedy financování dluhů dluhem.
e) Jakým způsobem emitenti vydělávají? Typicky řetězí firmy: vyrobí chobotnici s desítkami různých s.r.o., které si mezi sebou něco fakturují a přesouvají peníze. Jedny jsou emitenty emisí a ty jsou určené k likvidaci - za nimi pak přes jednoho až x prostředníků je schován finální příjemce, který kasíruje peníze. Že je to taky podvod? Jo, ale než tohle někdo rozplete, pokud vůbec, uplynou třeba desítky let. Viz příběh na konci.
Tohle pár let fungovalo, proto taky nebylo o problémech moc slyšet; pár dluhopisářů zkrachovalo (celkový objem "zmizelých" peněz v posledních letech je okolo 5 miliard ročně, což ale také není málo). Jenomže pyramidová schémata nelze vršit donekonečna - píše se o tom stále více a tím vršením se dospělo až k zmiňované částce 80 miliard dluhopisů, které "dozrají" v příštích 18 měsících (tzn. budou splatné). Očekávám, že reputace emitentů i tohoto světa korporátních dluhopisů se bude během letoška prudce horšit, takže emitenti už nebudou schopní držet letadlo dále ve vzduchu - i když vydají další emise, neprodají je ("úpis" se neprovede, prodají jen velmi málo) a letadlo spadne. (Bohužel se s tímto svezou k "čestní" emitenti).
Jsou to všechno podvodníci?
--------------------------------
Určitě ne - to je potřeba říci. Na výsledku (obřím prodělku střadatelů-investorů) to ale nic nemění. Řadu z těch firem znám a vím, že tam byl skutečný podnikatelský nápad a pokus o jeho realizaci - byť ale naprosto naivní a nereálný. A i kdyby byl aspoň trochu životaschopný, tak tříletá splatnost (+30-40% úroku navrch) je nemožná: tak jedna firma z tisíce je schopná splatit vysoce úročenou investici během tří let fungování. Při investování do startupů platí, že možná tak za 5-7 let začne firma trošku vydělávat a mít nějaká čísla, přičemž investice se samozřejmě nesplácí, peníze jsou stále potřeba na rozvoj.
Současně je potřeba říci, že vedle "prašivých", ničím nezaručených dluhopisů jsou na trhu i dluhopisy "neprašivé", s ručením, s kvalitními kovenanty (což jsou taková pravidla a parametry, které musí firma během podnikání plnit, čímž se brání zjevným podvodům). Dluhopisy patří celosvětově k naprosto standardním instrumentům financování a využívají je vedle státu i tisíce korporací - a splácejí je. I u nás dluhopisy emitují slušné firmy, které je s největší pravděpodobností splatí - ale díky džungli, která tu panuje, je pro prostého střadatele extrémně nesnadné se v tom vyznat.
A co na to náš drahý stát?
-----------------------------
Jako obvykle - nic nebo jen velmi málo. Problému si všiml vlastně až v posledních cca dvou letech (předtím absolutně nic) a trochu u těchto dluhopisů přitvrzuje. Jenomže džin je venku z láhve, hlavní škoda byla už napáchána. Letadlo letí dál, ale už klesá k zemi - nedá se s tím nic dělat.
Přitom dělat mohl a měl: jednak měl okamžitě zpřísnit pravidla poté, co zjistil, co se na trhu děje. Měl zasahovat proti klamavé reklamě na tyto dluhopisy a trestat nezveřejňování údajů. Obrovským problémem je prostá existence podomních obchodníků - myslím, že tento prodej by měl být zakázán, protože je ve své drtivé míře využíván k podvodným metodám (tj. ke lhaní v okamžiku nátlakového osobního prodeje).
ČNB měla být aktivnější v informování a varování před podvody. Nedělá nic - pouze vytvořila jakousi webovou stránku, kterou jednak nikde nepropaguje, takže se o ní nikdo nedozví, a jednak samotná textace je svou nesrozumitelností k smíchu.
Došlo tedy k situaci, která se u nás periodicky opakuje. Na začátku je bohulibý záměr (možná). Ten se moc nepromyslí a realizuje se, například nějakou legislativní změnou. Ale nenásleduje ŽÁDNÝ další krok: žádné průběžné vyhodnocování, co se vlastně stalo, žádná schopnost rychlé reakce a opravy chyb, ucpání díry. Prostě jedem dál, vstříc dalším bohulibým záměrům.
Žádné radostné vyhlídky. Nad toto všechno dojde k silné nespokojenosti ošizeného obyvatelstva, které už nebude moc počítat a ani si pamatovat, za kterých vlád se tohle nejvíc rozjelo, ale bude ze své ztráty peněz vinit vládu současnou.
---------
Poznámka: Nebudu zde jmenovat žádné z prašivých emitentů, ač bych jich mohl označit nejméně dvacítku. Poukážu nicméně na krásný (smutný) článek na skvělém serveru Dluhopisar.cz, který popisuje jednu typickou kauzu. V ní najdete úplně všechno...

0
Vytisknout
2887

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2024