Írán uvěznil kritika režimu Sádika Zibakalama

15. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
Íránský akademik a kritik vlády Sádik Zibakalam byl uvězněn na základě obvinění z "propagandy". V roce 2018 obdržel Zibakalam cenu Deutsche Welle za svobodu projevu za svou odvážnou kritiku íránského vedení, píše Wesley Rahn.

Zibakalam, významný bývalý profesor politologie a prominentní kritik íránského režimu, byl podle zpráv íránských médií zadržen a odsouzen k trestu odnětí svobody.

Obvinění proti Zibakalamovi souvisela s šířením "propagandy" proti Islámské republice, jak informoval zpravodajský web íránské justice Mizan.

Ve zprávě se uvádí, že Zibakalam si odsedí nejméně 18 měsíců. Má být poslán do nechvalně proslulé teheránské věznice Evín, kde je vězněna řada politických vězňů, včetně aktivistky za lidská práva a nositelky Nobelovy ceny míru Narges Muhammadi.

Muhammadi a další vězni z Evinu vypověděli o mučení a dalším porušování lidských práv, které se odehrává uvnitř věznice.

Kdo je Sádik Zibakalam?

Ačkoliv se Zibakalam často dostával do konfliktu s íránským režimem, toto je poprvé, co byl uvězněn.

Pětasedmdesátiletý muž nedávno vydal knihu s názvem "Proč tě neseberou?".

"Napsal jsem tuto knihu, protože se mě neustále ptají, proč nejsem zatčen," řekl Zibakalam íránskému zpravodajskému portálu Chabar v rozhovoru, který byl zveřejněn tento víkend.

"Možná nemá cenu mě zatýkat," dodal.

Předtím, než se v neděli objevila zpráva o jeho zatčení, se očekávalo, že se Zibakalam zúčastní křtu knihy na teheránském knižním veletrhu.

Co víme o kauze proti Zibakalamovi?

Podle zpravodajského televizního kanálu Iran International souvisí Zibakalamovo zatčení s komentáři, které pronesl o bombovém útoku v Kermánu v lednu 2024, při kterém zahynulo 89 lidí a k němuž se přihlásila takzvaná teroristická skupina ISIS-K.

Výbuch se zaměřil na truchlící u hrobu zabitého generála Islámských revolučních gard (IRGC) Kásima Sulejmáního.

V rozhovoru pro mezinárodní rozhlasovou stanici Hlas Ameriky v perštině Zibakalam nesouhlasil s tvrzením íránské vlády, že se na bombovém útoku podílel Izrael.

Tento akademik je již mnoho let hlasitým kritikem íránského islámského systému. Je známý tím, že vede intenzivní debaty s vládními představiteli a kritizuje jejich postoj k domácím i zahraničněpolitickým otázkám.

V návaznosti na masové protestní hnutí proti íránskému režimu, které vyvolala smrt Jiny Mahsy Amíníové v září 2022, Zibakalam vystupňoval svou kritiku íránského režimu na sociálních sítích.

Zibakalamovi kritici ho zároveň obviňují z napojení na íránskou vládnoucí elitu. V roce 2019 byly na internetu zveřejněny fotografie, na kterých se Zibakalam setkává s náboženskými a politickými vůdci islámské republiky.

Dříve řekl, že přijal "všechna pozvání", a to i od lidí, se kterými nesouhlasil.

"Mám co říct a pevně věřím, že potřebujeme dialog," řekl v roce 2016 ve videu natočeném v jeho kanceláři.

Laureát ceny DW za svobodu projevu

Zibakalam je jedním z mála zbývajících kritiků íránského politického systému, kteří v zemi stále působí.

V roce 2018 obdržel Zibakalam cenu DW za svobodu projevu.

V té době mu hrozil trest odnětí svobody za dřívější rozhovor, který poskytl DW. Jeho komentáře se zaměřily na Íránce, kteří protestují proti zhoršující se ekonomické situaci. Zibakalam řekl, že protesty byly organizovány obyčejnými Íránci a ne "zahraničními mocnostmi", jak tvrdila vláda.

V tomto případě se mu podařilo vyhnout se vězení, i když okolnosti zůstávají nejasné.

Zibakalam věnoval své ocenění politickým vězňům v Íránu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1282

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2024