Ruská agrese na Ukrajině Zelenskyj varuje před „obtížnou“ situací v Lukjanci a Vovčansku

15. 5. 2024

čas čtení 9 minut

Rusko ve středu varovalo Evropskou unii, že pokud blok zavede omezení pro ruská média, pak západní reportéři v Rusku pocítí rychlou, tvrdou a bolestivou reakci ruského státu,
informuje agentura Reuters.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že EU bude sankcionovat Hlas Evropy, webovou stránku obviněnou z šíření proruských dezinformací, spolu s deníky Rossijskaja gazeta, Ria Novosti a Izvestija, informovala 6. května agentura Bloomberg.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že západní zpravodajové v Moskvě pocítí „odvetná opatření“, pokud EU podnikne kroky proti ruským médiím.

„Pokud budou tato opatření přijata proti ruským médiím, ruským novinářům, pak, přestože západní zpravodajci nebudou chtít, budou muset pocítit i naše odvetná opatření,“ uvedla Zacharovová.

„Dříve cítili naši lásku, ale nyní budou muset pocítit odpověď,“ dodala Zacharovová. „Budeme reagovat bleskově a pro západní obyvatele nesmírně bolestivě.“


Ukrajinská armáda uvádí, že její jednotky se v reakci na nepřátelskou palbu a útoky ruských sil přesunuly na „výhodnější pozice“


Ukrajina prohlásila, že stáhla své jednotky v některých částech Charkovské oblasti



Ukrajina stáhla vojáky poblíž několika vesnic v severovýchodní Charkovské oblasti, kde ruské síly od minulého týdne postupují a ostřelují osady podél hranice, oznámil Kyjev.

Moskva minulý týden zahájila v regionu nečekaný rozsáhlý pozemní útok, protože se snaží postupovat po celém bojišti a Kyjev bojuje o zbraně a lidské zdroje.

„V některých oblastech, v okolí Lukjance a Vovčanska, v reakci na nepřátelskou palbu a útoky pozemních jednotek a ve snaze zachránit životy našich vojáků a zabránit ztrátám, naše jednotky manévrovaly a přesunuly se na výhodnější pozice,“ oznámila ukrajinská armáda v noci z úterý na středu podle agentury AFP.

V průběhu dva roky trvající války obě strany obvykle používají jazyk přesunu na „výhodnější pozice“ na znamení ústupu, píše AFP.

Obě vesnice - vzdálené od sebe asi 30 kilometrů - se nacházejí v blízkosti hranic s Ruskem a staly se terčem nové ofenzivy.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že situace „zůstává obtížná“, ale trvá na tom, že jeho síly „nedovolují ruským okupantům získat oporu“.

Kyjev vyslal do oblasti posily, aby zabránil Rusku v průlomu.

Někteří vojenští analytici podle agentury AFP uvádějí, že se Moskva možná snaží přimět Ukrajinu, aby odklonila vojáky z jiných oblastí fronty, například z okolí strategického města Chasiv Jar v Doněcké oblasti, kde Rusko rovněž postupuje.

„Doněcká a Charkovská oblast jsou místa, kde je to nyní nejtěžší,“ řekl v úterý večer ve svém projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Válkou zmítaná ukrajinská ekonomika čelí novému ohrožení, protože sílící ruská válka si vybírá daň na elektrárnách a nutí Kyjev posílat klíčové pracovníky na frontu, varovala Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Ve své nejnovější ekonomické zprávě EBRD snížila své prognózy růstu a uvedla, že více než dva roky trvající boje na Ukrajině ovlivňují nejen válčící země, ale i jejich sousedy.

Beata Javorčík, hlavní ekonomka EBRD, uvedla, že válka „vrhá dlouhý stín“, když oznámila, že banka snížila svou prognózu růstu pro regiony, v nichž působí, z 3,2 % na 3 % v letošním roce.

EBRD byla založena s cílem pomoci obnovit ekonomiky bývalého Sovětského svazu a východní Evropy po pádu komunismu na počátku 90. let 20. století, ale následně se rozšířila a nabízí podporu zemím na Balkáně, Blízkém východě a v severní Africe.

Po ruské ofenzívě na druhé ukrajinské město Charkov Javorčíková  řekla:  „Válka se zintenzivnila. Mobilizace dalších mužů k boji zasáhne ekonomiku a zničení výroby elektřiny je něco, co bude mít následky. Situace je náročná.“

Podle ní těžké bombardování v březnu a dubnu snížilo výrobu elektřiny na Ukrajině o 40 %, přičemž mnoho tepelných a vodních elektráren bylo zničeno.

- Volodymyr Zelenskyj ruší návštěvu Španělska a Portugalska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrušil návštěvu Španělska a Portugalska, uvedly ve středu úřady, podle CNN Portugal a dalších médií to bylo kvůli obnoveným bojům v jeho zemi.

Španělský král Felipe měl 17. května uspořádat pro Zelenského recepci a hostinu na jeho počest. Očekávalo se také, že Zelenskij po loňském společném prohlášení NATO podepíše s premiérem Pedrem Sánchezem dvoustrannou dohodu o bezpečnostní spolupráci.

Podle agentury Reuters mluvčí portugalské vlády uvedl, že Zelenskyj návštěvu zrušil, ale neuvedl důvod, zatímco španělská vláda uvedla, že se k tomu nemůže z bezpečnostních důvodů vyjádřit.

Zelenského plánovaná návštěva se měla časově shodovat s příslibem dlouhodobé bezpečnostní podpory Kyjeva ze strany EU, jak uvádí návrh dokumentu, informuje agentura Reuters.


- Ukrajina stáhla vojáky poblíž několika vesnic v severovýchodní Charkovské oblasti, kde ruské síly od minulého týdne postupují a buší do osad podél hranice, oznámil Kyjev.


„V některých oblastech, v okolí Lukjance a Vovčanska, v reakci na nepřátelskou palbu a útoky pozemních jednotek a ve snaze zachránit životy našich vojáků a zabránit ztrátám, naše jednotky manévrovaly a přesunuly se na výhodnější pozice,“ oznámila ukrajinská armáda v noci z úterý na středu, informuje tisková agentura Agence France-Presse (AFP).

„Doněcká a Charkovská oblast jsou místa, kde je to nyní nejtěžší,“ uvedl v úterý večer v projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Ve středu ráno byly hlášeny rozsáhlé požáry v okolí Ruskem kontrolované letecké základny Belbek na okupovaném Krymu poté, co guvernér nedalekého Sevastopolu uvedl, že se město dostalo pod „masivní“ ukrajinský raketový útok. Satelitní systém společnosti Nasa pro monitorování požárů Firms ukázal několik velkých ohnisek požárů na letecké základně Belbek. Guvernér Michail Razvožajev potvrdil raketový útok na leteckou základnu i nad Černým mořem a uvedl, že na samotné město dopadly „úlomky sestřelené rakety“. Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že na Krym bylo odpáleno 10 raket dlouhého doletu Atacms.

- Spojené státy podle agentury Bloomberg zvažují vyslání další baterie protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu.
Stalo se tak poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na svou první návštěvu Ukrajiny od přijetí velkého balíčku americké pomoci minulý měsíc. Blinken, který na neohlášenou návštěvu přijel vlakem z Polska, se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Něco z toho už dorazilo a další peníze ještě dorazí,“ řekl Blinken o americké pomoci. „A to bude mít skutečný význam proti pokračující ruské agresi na bojišti.“

    Zelenskyj označil americkou pomoc za klíčovou a Blinkenovi poděkoval, ale také řekl, že Ukrajina zoufale potřebuje další dva systémy protivzdušné obrany k ochraně města Charkov, které bylo v posledních týdnech opakovaně zasaženo ruskými údery.

- Blinken se na pódiu v Barman Dictat připojil ke skupině 19.99, vzal do ruky červenou kytaru a zahrál píseň Rockin' in the Free World od Neila Younga.
„Vaši vojáci, vaši občané - zejména na severovýchodě, v Charkově - nesmírně trpí. Ale oni musí vědět, vy musíte vědět, že Spojené státy jsou s vámi, velká část světa je s vámi a oni bojují nejen za svobodnou Ukrajinu, ale za svobodný svět. A svobodný svět je také s vámi,“ řekl Blinken předtím, než zahrál píseň.

-  Rusko v úterý uvedlo, že obsadilo desátou pohraniční vesnici Buhruvatka v Charkovské oblasti. Policejní náčelník ve Vovčansku, městě 5 km od hranic, které bylo cílem jednoho z hlavních ruských úderů, informoval o přestřelkách na severu města.

- Ruské údery na obytné oblasti v centru Charkova v úterý zranily 20 lidí, uvedli úředníci.

- Ukrajinský provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo v úterý uvedl, že nedostatek elektřiny způsobený škodami způsobenými ruskými údery si vyžádal řízené celostátní výpadky od 21 hodin do půlnoci. „Důvodem je značný nedostatek elektřiny v soustavě v důsledku ruského ostřelování a také zvýšená spotřeba kvůli chladnému počasí,“ uvedla společnost Ukrenergo.

- Ruský prezident Vladimir Putin navštíví Čínu ve dnech 16.-17. května, uvedla čínská státní média.

-  Joe Biden podepsal legislativu široce podporovanou v Kongresu, která od 12. srpna zakazuje jakýkoli dovoz ruského uranu do USA
. Podle amerického ministerstva energetiky Rusko dodává přibližně 20-30 % obohaceného uranu používaného v USA a Evropě a 44 % celosvětově. Legislativa uvolní pro ministerstvo energetiky 2,72 miliardy dolarů na investice do obohacování uranu v USA.

- Rusko uvedlo do provozu mezikontinentální balistickou raketu Bulava, informovala v úterý státní tisková agentura Tass s odvoláním na hlavního konstruktéra systému.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1496

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2024