Znovu lhaní v české politice, které nikoho nevzrušuje

7. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

A máme tu dalšího člověka, jako je Škárka a Kočí, tedy lidé, kteří jednou říkají veřejnosti v klíčové věci o svých postojích a skutcích jednu věc, a potom najednou její opak. Tentokrát je to šéf šumavského národního parku a bývalý československý premiér za ODS, totiž Jan Stráský. Stráský v pátek odvolal člověka, který rozhoduje o udělení výjimky ve věci použití pesticidů proti kůrovci v národním parku. V této věci Stráský nebyl nezaujatý, neboť on sám o tuto výjimku žádal a tvrdil, že neexistuje důvod výjimku neudělit.

Zdá se, že Stráský sebe považoval za žalobce i soudce i vykonavatele rozsudku zároveň, neboť Česká inspekce životního prostředí objevila, že v národním parku na Šumavě právě došlo k aplikaci pesticidů ještě před udělením výjimky, za což parku hrozí pokuta ve výši až jeden milion Kč. Stráský ovšem nejprve zcela popřel, že by stál za tímto jednáním, které není v souladu se zákony ČR a odporuje příkazu ministra životního prostředí Chalupy, naopak vyhlásil hon na viníka. Cituji:

"Stráský v pátek řekl, že chce zjistit, kdo v rezervaci v rozporu se zákonem a příkazem Chalupy otrávené trojnožky a lapáky na kůrovce rozmístil. Pokud viníka najde, bude uvažovat o jeho potrestání. "S mým vědomím to samozřejmě nebylo, já jsem to rozmístění nedělal. Samozřejmě, že zvážím i sankce," prohlásil Stráský."

V té chvíli však Stráský musel dobře vědět, že viníkem je on sám a že v hrdlo lže. Tak neuvěřitelně drzý a prohnilý dokáže být český politik, a to bez důsledků, bez bouře veřejného mínění, bez sžíravých komentářů v novinách... Stráský, když posléze přiznal, že to on dal příkaz k nezákonnému použití pesticidů, měl také oznámit, že odstupuje z veřejných funkcí a že se omlouvá veřejnosti za to, jak bezostyšně a hnusně zklamal její důvěru. Stráský ale žije v Česku a má za sebou vládu půjčkové demokracie pod krytím Václava Klause, takže mu stačilo říci tohle:

"I přes fakt, že nebylo správní řízení ukončeno, jsem nařídil využít v boji proti kůrovci kombinaci všech nejúčinnějších metod, a to včetně využití biocidů na otrávené lapáky a trojnožky. Vzhledem k tomu, že jsem převzal řízení národního parku v situaci, kdy je na celém území parku díky přemnožení kůrovce kalamitní stav, je mojí zákonnou povinností realizovat všechna opatření proti kůrovci tak, abych předešel vzniku škod na majetku ve vlastnictví státu a na majetcích sousedních vlastníků lesů."

Stráský by se dobře hodil do nejvyšších vládních postů současného kabinetu. Myslím, že svou schopností naprosto bezostyšně a bez omluvy lhát se k tomu dostatečně kvalifikoval.

Stráský "mystifikuje"

Stráský jde s pravdou ven

0
Vytisknout
13462

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2011