Jednotky NATO nechaly 61 afrických imigrantů zemřít hladem a žízní

9. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Loď, která se snažila doplout k italskému ostrovu Lampedusa, byla ponechána na moři 16 dní.

Desítky afrických přistěhovalců zemřely na lodi ve Středozemním moři poté, co celá řada evropských vojenských jednotek a jednotek NATO ignorovala jejich volání o pomoc.

Loď se 72 cestujícími, včetně několika žen, malých dětí a politických uprchlíků, začala mít koncem března na moři technické problémy poté, co vyplula z Tripolisu směrem k italskému ostrovu Lampedusa. Navzdory poplachu, který vyhlásila italská pobřežní stráž a navzdory tomu, že loď navázala kontakt s vojenským vrtulníkem a válečnou lodí NATO, nikdo se nepokusil ji zachránit. Několik lodí, včetně francouzského křižníku, který plul těsně kolem imigrantské lodi, ji zcela ignorovalo. Nakonec loď sama připlula zpět k pobřeží Libye nedaleko přístavu Misurata, už bylo naživu jen 11 osob.

Veškeré osazenstvo lodi až na 11 osob na palubě zemřelo hladem a žízní poté, co neřiditelná loď plula po Středozemním moři po dobu 16 dnů. "Každé ráno jsme se probudili a našli jsme další mrtvoly, nechali jsme je 24 hodin a pak jsme je přehodili přes palubu," řekl Abu Kurka, jeden z přeživších. "V posledních dnech jsme si už nebyli vědomi sami sebe - všichni se buď modlili, nebo umírali."

Podle mezinárodního práva mají všechny lodi, včetně lodí vojenských, povinnost reagovat na námořní volání o pomoc a poskytnout pomoc, je-li to možné. Aktivisté za práva uprchlíků požadují vyšetření těchto úmrtí a Mezinárodní úřad OSN pro uprchlíky požaduje užší spolupráci mezi komerčními a vojenskými plavidly ve Středozemním moří, aby lidé na moři neumírali.

"Středozemní moře se nemůže stát Divokým západem," konstatovala mluvčí Laura Boldrini. "Ti, kteří nezachraňují lidi na moři, nemohou zůstat nepotrestáni."

Totéž zdůraznil Moses Zerai, eritrejský duchovní v Římě, který tam provozuje organizaci pro uprchlíky Habeshia a který byl jedním z posledních lidí, kteří s lodí komunikovali, než se jí vybily baterie. "Došlo k zanedbání povinností, což vedlo k úmrtí více než 60 lidí, včetně dětí," zdůraznil. "To je zločin a ten zločin nemůže zůstat nepotrestán, přestože byli oběti afričtí přistěhovalci a nikoliv turisté na zábavní lodi."

Politické a vojenské konflikty v severní Africe vedly k ostrému vzrůstu počtu lidí, kteří se snaží dostat se do Evropy, údajně se podařilo do Itálie připlout až 30 000 uprchlíků. Velký počet lidí, více než 800 uprchlíků, na moři zahynul.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12856

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2011