Britské zprostředkovatelny práce mají nyní nový předpis:

Jak si poradit s nezaměstnanými, jimž byla odepřena sociální podpora a kteří pak vyhrožují sebevraždou

9. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Britským zaměstnancům, kteří pracují ve zprostředkovatelnách práce a na úřadech sociálních věcí, byly vydány nové předpisy "jak zvládat hrozby sebevraždy a sebepoškozování od zákazníků". Jak si poradit s nezaměstnanými, jimž byla odepřena sociální podpora a kteří pak vyhrožují sebevraždou

Moskva v Den vítězství předvedla jaderné svaly

9. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Asi 20 000 vojáků a nejpokročilejší ruské strategické rakety Topol-M byli k vidění na Rudém náměstí během letošní přehlídky ke Dni vítězství ve II. světové válce. Nadšení však poněkud oslabily pochybnosti o tom, zda je vůbec rozumné pořádat takovouto nákladnou ukázku síly, a zprávami, že islamisté údajně plánovali narušit oslavy teroristickými útoky.

Vysokoškolská reforma expres

8. 5. 2011 / Adam Votruba

čas čtení 5 minut

Celkem malou pozornost si vysloužil nedávno připravený záměr na změnu školských zákonů. Je to s podivem, neboť v míře ambicí si nezadá s jinými diskutovanými reformami.

Pokud se zaměříme např. jen na plánované změny ve vysokoškolském zákoně, zjistíme, že rychle připravovaná reforma má závažné nedostatky, pro něž si vysloužila kritiku ze strany univerzitních pedagogů. Není divu, jejím leitmotivem je totiž zjevná tendence omezit nezávislost vysokých škol.

Standard & Poor's znovu snížila rating Řecka

9. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ratingová agentura Standard & Poor's znovu snížila hodnocení řecké ekonomiky. Jako důvod uvedla riziko, že země bude muset vyjednávat o rozložení splátek dluhu do delšího časového horizontu.

Kovbojka po česku aneb Za alianci s Apači:

Je Geronimo opravdu mrtev?

9. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jeff Houser a Robert Geronimo Jr. =>

Karel Schwarzenberg je údajně velmi rozhněván výroky prezidentova poradce Petra Hájka o tom, že smrt bin Ládina je výmysl a samotný zakladatel al-Kájdy možná vůbec neexistoval. Takové vyjádření prý urazilo spojence, který požaduje omluvu. Vedle veledůležitých informací z českého rybníčku ovšem skoro zapadla zpráva, že po americké vládě naopak žádá omluvu kmen Apačů - a sice za to, že při výsadkové operaci v Pákistánu byl bin Ládin označen kódovým jménem "Geronimo" - což je jméno slavného apačského náčelníka.

Mediální divadelní představení Usáma, volby a příprava k odchodu z Afghánistánu

9. 5. 2011 / Vít Rossignol

čas čtení 10 minut

Sleduji stále se obměňující drama faktické popravy Usámy bin Ládina a musím se podivit, jak nízký předpoklad lidské inteligence mediální manipulátoři dnes mají; asi na základě toho, co jim prošlo do této doby. A prošlo toho hodně. Také jejich technika doznala rafinace ve vývoji, vlivem rozvoje medializace života, významu informací a jejich kontroly i změn u audience, kterou popisuje dobře jazykovědec George Lakoff z U.of Berkeley, při zkoumání vlivu podprahové kontextualizace a volby emoce obsahujících slov a metafor, přenášejících názor, i když nepřímo, až záludně. (Tak dokázal např.prez.poradce Karl Rove "dodat" hlasy religiózní většiny na americkém středu a středozápadě pro George Bushe hned dvakrát...).

Zlata ubývá, generálové přibývají

9. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Řecký rozpočtový fičák vystřídal ještě vzdálenější portugalský. Evropští odborníci na finanční krachy začali nedávno spekulovat o eventuálním rozprodávání řeckých ostrovů, nyní pak o možnosti výprodeje portugalského zlata. Lisabon totiž vlastní 382 tun žlutého kovu.( ČNB ukrývá pouze 13,5 t.) ČR se v rámci EU zaváže k poskytnutí portugalské vládě garance ve výši převyšující 11 mld. Kč. (Portugalský zlatý poklad se odhaduje na 320 mld.Kč)

Velký libyjský klamný manévr

9. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 8 minut

Celý libyjský konflikt z minulého měsíce (března 2011, pozn. překl.) -- občanská válka v Libyi, vojenská akce proti Kaddáfímu pod vedením USA -- není humanitárním zásahem a nemá co dělat ani se současnou světovou nabídkou ropy. Ve skutečnosti je to vše velký klamný manévr, vědomé odpoutání pozornosti od hlavního politického boje v arabském světě. V jedné věci je Kaddáfí naprosto zajedno se západními vůdci všech politických názorů. Všichni chtějí zpomalit, kanalizovat, kooptovat a omezit druhou arabskou revoltu. Chtějí zabránit tomu, aby změnila základní politické reality arabského světa a jeho roli v geopolitice světosystému.

S. K. Neumann o svatbě Williama a Kate

9. 5. 2011 / Julek Neumann

čas čtení 1 minuta

Na té okázalosti věru britské viděti je rozdíl mezi prohnilou monarchií Rakousko-Uherskou a panovnickým rodem osvíceným, který se snaží jíti s dobou moderní. Za toto úsilí je třeba britské královské rodině arci vzdáti hold, zejména přihlédneme-li k tragické historii oné rodiny. Neštěstí v rychlovoze a v tunelu pařížském je ovšem něco jiného než pilník. Třeba ovšem uvážiti, že uplynula drahná řádka let. Jinak řadí se mezi ony okázalé podívané, jaké čas od času i v císařském království tuzemském můžeme sledovat, ať už jsou to sňatky, křtiny, či -- což obzvláště rádi pozorujeme -- pohřby. Královská svatba anglická má ovšem i vážnou stránku: lidu byly předhozeny hry a ukázán krajíc chleba, to ovšem nikterak nezakryje pokračující tíseň hospodářskou, na kterou zvláštní ještě břímě uvalily sportovní hry Olympijské, jež příštího roku budou se konati a stojí již dnes daňové poplatníky první poslední. Nebudeme ale truditi mysl a půjdeme raději napsat pár skutečně moderních básní, hlavně aby se nerýmovaly -- s tím mívám velikánskou potíž.

Autor (narozen 1953), který je pravnukem fiktivního autora (1875--1947), tento text napsal jako odpověď na prosbu Tomáše Koloce.

O nadstandardní lékařské péči v ČR

9. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Stačilo by přeci poskytovatele péče striktně rozdělit na ty, kdo poskytují pouze plně hrazenou standardní péči a ty druhé, kteří poskytují pouze nadstandardní a plně pacientem hrazenou péči a k veřejným prostředkům nemají ze zákona přístup. Pak by to opravdu bylo tak, že kdo je bohatý, má možnost si za luxus připlatit a kdo ne, není nucen kvůli nemoci vyhlásit osobní bankrot.

Ale o to asi panu ministrovi nejde.

Způsobila americká rezervní banka "Arabské jaro"?

9. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Např. Paul Krugman se domnívá, že primární příčina růstu cen komodit není druhá vlna kvantitativího uvolňování, ale u 'průmyslových' komodit je to ekonomické oživení v rozvojových zemích (zejm. v Číně) a u obilí pak světový propad produkce kvůli špatným sklizním a nepříznivému počasí.

ZDE ZDE

Stáří kontra peníze

9. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Ačkoliv se toho kolem odchodu do důchodu napsalo, jak se dnes říká "hafo", stále není problém stanovení "oficiálního" limitu, tj. roku odchodu do důchodu vyřešen. Nad celým problém totiž, na úkor lidského bytí a žití, převažuje fenomén peněz. Je to sice z pohledu státu, který důchodce vyplácí důchodovými dávkami dost podstatné, ale nemělo by to být rozhodující.

2500 slov z roku 2011:

Výzývám občany k aktivitě

9. 5. 2011

čas čtení 19 minut

V České republice po 22 letech od sametového převratu, od doby velkých nadějí, máme vládu a politický systém, který začíná mít málo společného s demokracií. V současné době vládne vláda, která není legitimní. Byla ještě před svým vznikem loňského roku podpořena největšími boháči v naší zemi (např. pan Bakala věnoval stranám nynější vládní koalice 28 milionů na volební kampaň), byl vynechán skutečný vítěz voleb z r. 2010, aby se pokusil sestavit vládu. U moci tuto vládu udržuje síť vlivných nejbohatších lidí v České republice a prezident, který ji, jak sám řekl, nestandardně pomohl už při jejím vzniku a pak při dvou krizích spojených vždy s korupcí (popř. připravovanou korupcí) v nejvyšších patrech české politiky, píše čtenář Pavel Kotál

S jasnou zprávou, že svoboda je poznaná nutnost, šli jsme dobou

9. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 6 minut

V poslední době se roztrhl pytel s memoárovou literaturou na téma, jak to bylo za "totáče", k čemuž se přidalo hlavní byro pro řízení dějin, tj. vládní televize a další média. Není v silách, financích, ba ani v chuti jednoho důchodce toto vše číst a sledovat, neboť mnohdy platí onen povzdech jedné francouzské šlechtičny, že je s podivem jaké nepravdy se píší o době, v níž žila, jaké to pak je o dobách dávno minulých. S tím si byra pro řízení dějin hlavu nelámou, jejich úkolem není objektivita, ale běh současnosti a služebnosti.

26714

Koutek reklamní tuposti 26 -- Typografické minimum

4. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Jasně, je to drobnost, ale mrkněte se na okénko "Dny otevřených dveří" úplně dole na stránce automobily KIA. Všechno je tam přesně obráceně, než má. Mezi čísly 11. a 20. má být dlouhá pomlčka a nikoliv krátký rozdělovník. Kolem pomlčky nemají být mezery. Za tečkami u čísel 20. a 4. naopak být mezery mají. Ano, je to typografické hnidopišství, ale úplně stejně špatně to měla KIA i u svých televizních reklam. A můžete mi říct, jak mám věřit automobilce, která vyrobí televizní reklamu za statisíce, a nedá stovku korektorovi, aby ji přečetl? Je to automobilka, která se soustředí na detaily? Zachrání mi její bezpečnostní systém život, až narazím do stromu? (Za upozornění na reklamu děkuji Aleši Duroňovi).

Recept vládní koalice na zdravotnictví? Platit, platit, platit...

9. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva KDU-ČSL

Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV prosadila ve sněmovně v 1. čtení novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zavádí pacientům povinnost platit za veškeré zdravotnické výkony a materiály, které nejsou nejlevnější variantou. KDU-ČSL ale právě v tomto ustanovení spatřuje velké nebezpečí pro občany. "Záludnost tohoto ustanovení je v tom, že není stanoveno, co bude tzv. nejlevnější výkon a materiál. Stejně tak není jasné, kdo bude určovat, co ještě spadá do kategorie nejlevnějších výkonů, a co už ne," upozorňuje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Zlata ubývá, generálové přibývají

8. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Řecký rozpočtový fičák vystřídal ještě vzdálenější portugalský. Evropští odborníci na finanční krachy začali nedávno spekulovat o eventuálním rozprodávání řeckých ostrovů, nyní pak o možnosti výprodeje portugalského zlata. Lisabon totiž vlastní 382 tun žlutého kovu.( ČNB ukrývá pouze 13,5 t.) ČR se v rámci EU zaváže k poskytnutí portugalské vládě garance ve výši převyšující 11 mld. Kč. (Portugalský zlatý poklad se odhaduje na 320 mld. Kč.)

V Praze se konala protivládní demonstrace

7. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 7. 5. 2011

V sobotu 7. května 2011 uspořádala iniciativa ProAlt za podpory dalších organizací občanské společnosti druhou demonstraci proti připravovaným vládním reformám. Akce začala ve 14 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze.

Demonstrace se zúčastnilo na 2 500 protestujících.

Protestní shromáždění zahájil svým projevem mluvčí iniciativy ProAlt Ondřej Lánský. Dále pak promluvili předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy v Praze Stanislav Štech a za Společenstvo Romů na Moravě promluvil Karel Holomek. Vystoupili také představitelky a představitelé dalších spolupořádajících sdružení, mezi které patří Akční spolek nezaměstnaných, Alternativa zdola, Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a j ejich přátel, Ekumenická akademie Praha, Hnutí za svobodné vzdělávání, Ne základnám, Protest proti ubírání peněz rodinám, Rada seniorů České republiky, Svaz pacientů. Projevy jednotlivých řečníků byly překládány do znakové řeči.

Dopis v deníku Guardian

Komunistické taktiky britské policie

7. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Rád bych zdůraznil, že taktika, kterou použila policie v Londýně během královské svatby (tj. když zadržela před svatbou celou řadu republikánských demonstrantů na dobu 24 hodin) je přesně tatáž taktika, jakou komunistická policie používala v sedmdesátých a osmdesátých letech v Československu proti lidskoprávním aktivistům a disidentům před každým kontroverzním politickým výročím (například výročím sovětské invaze ze srpna 1968) a vždycky před návštěvou západního politika. Disidenti byli zadržováni na 24 nebo 48 hodin. Poté, co západní politik odcestoval z Československa, byli propuštěni. Jinou technikou, kterou používala komunistická policie proti disidentům často, bylo to, že je vyvezla daleko na venkov uprostřed noci a vyhodila je tam z automobilu, aby se nedokázali vrátit do Prahy včas na plánovanou akci. Myslím si, že je důležité varovat lidi, že Británie začíná přejímat politiku bývalých komunistických zemí.

Jan Čulík

Česká studia, univerzita v Glasgow

Podrobnosti v angličtině ZDE

Znovu lhaní v české politice, které nikoho nevzrušuje

7. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

A máme tu dalšího člověka, jako je Škárka a Kočí, tedy lidé, kteří jednou říkají veřejnosti v klíčové věci o svých postojích a skutcích jednu věc, a potom najednou její opak. Tentokrát je to šéf šumavského národního parku a bývalý československý premiér za ODS, totiž Jan Stráský. Stráský v pátek odvolal člověka, který rozhoduje o udělení výjimky ve věci použití pesticidů proti kůrovci v národním parku. V této věci Stráský nebyl nezaujatý, neboť on sám o tuto výjimku žádal a tvrdil, že neexistuje důvod výjimku neudělit.

V kauze Stráský nejde o to, jakým způsobem řešit či neřešit problém kůrovce na Šumavě

7. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V článku Borise Cveka o tom, že Jan Stráský lhal o svém rozhodnutí použít pesticidy v šumavském národním parku, nejde o způsob přístupu k problému kůrovce na Šumavě, ale o prokázané lhaní veřejného činitele - bez ohledu na to, o čem to bylo.

Článek se nestaví na žádnou stranu, co se týče řešení problému kůrovce na Šumavě.

Jan Čulík, šéfredaktor.

Protihlukové stěny mohou být pro cestující nebezpečné!

7. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Svazu cestujících ve veřejné dopravě

Profesionální jednotky hasičského záchranného sboru se včera u Plané nad Lužnicí v rámci cvičení pokusily proniknout přes protihlukovou stěnu na čtvrtém železničním koridoru. Betonová stěna lemující koleje se pro hasiče stala nepřekonatelnou překážkou. Ukázalo se tak, že pokud by se jednalo o skutečnou nehodu na železnici, pak by záchranná akce mohla skončit kvůli neprostupnosti protihlukové stěny fiaskem. Simulovaný zásah tak potvrdil, že protihlukové stěny mohou zásadním způsobem snížit bezpečnost dopravy na železnici.

Vzpomínka na květnové události 1945

6. 5. 2011 / Josef Liška

čas čtení 15 minut

Byl překrásný, květnový den dopoledne v roce 1945. Lesní pěšinou jsme se s tatínkem vraceli ze mlýna v Solopyskách s darovanou vzácností v plátěném pytlíku. Těch pár kilo mouky bylo tehdy za války ohromným přilepšením ke skromnému, omezenému přídělu potravin. Byli jsme doma tři kluci a o naší chuti k jídlu říkávala maminka: "Ti by snědli i hřebíky." Všichni rodiče se v té době museli hodně snažit, jak to jen šlo, aby svoje děti zabezpečili.

Les je územím nikoho?

6. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Úroveň ochrany lesů v ČR a péče o ně výborně demonstruje případ pytláků z Kroměřížska, kteří téměř dva roky nerušeně instalovali v lese kovovou past na selata divokých prasat. Do této pasti selata nalákali, a pak je zastřelili zakázaným a obzvláště zavrženíhodným způsobem: střelbou z malorážky. "Ulovili" takto nejméně deset selat prasete divokého. Během domovních prohlídek u těchto pytláků policie objevila nelegálně držené zbraně, vnitřnosti, kosti a kožešiny zabitých zvířat i klece, do nichž byla zvířata chytána. Působí to na mne dojmem, jako by les byl územím nikoho, kde se neprojde myslivec ani ochránce přírody ani turista, kde slušní lidé už nemají a ani nemohou trávit svůj čas, takže toto místo pak zůstává zcela uvolněné pro zločince, ať už pytláky nebo motorkáře.

Proč nechci nadstandard

6. 5. 2011 / Pavel Drs

čas čtení 3 minuty

Ministr Heger vemlouvavým hlasem vysvětluje občanům, že je nezbytné ve zdravotnictví zavést standard a nadstandard. Tvrdí přitom, že drtivá většina občanů bude nadále využívat standardních služeb a pouze hrstka nejbohatších si připlatí na hotelové služby či superdrahý materiál.

Český tisk se včera blamoval titulky "Smrt v přímém přenosu"

5. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Šéf CIA ve středu přiznal, že nebyl k dispozici přímý přenos americké razie do rezidence Usámy bin Ladina (český tisk se včera blamoval titulky na první straně "Smrt v přímém přenosu".)

Leon Panetta, šéf CIA informoval o tom, že na 25 minut došlo k přerušení přenosu z kamer umístěných na helmách amerických speciálních jednotek, které prováděly razii.

Bílý dům vydal fotografii, na níž to vypadá, jako že americký prezident a jeho poradci sledují razii přesně, jak probíhala. Ve skutečnosti vůbec nevěděli, co se v Usámově rezidenci děje.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31940