V Kongu je denně znásilněno více než 1 100 žen, tvrdí nová studie

13. 5. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

V průměru 48 žen v rozmezí věku 15 až 49 let je každou hodinu znásilněno v Demokratické republice Kongo, tedy 26krát více než se původně předpokládalo, jak uvádí aktuální studie publikovaná tento týden v měsíčníku American Public Health Association (Americké asociace veřejného zdraví).

Podle studie bylo ve válečným konfliktem zpustošeném Kongu v průběhu 12 měsíců v letech 2006 až 2007 znásilněno 400 000 žen. To oproti starším datům, jež zveřejnila OSN a která se týkala stejného období, představuje mnohanásobně větší číslo. Původní údaje jsou tedy naprosto podhodnocené a skutečný rozsah násilí páchaného v této zemi především na ženách je mnohem děsivější, jak uvádějí autoři zprávy. I tak jde podle nich stále o konzervativní odhady, protože se o těchto skutečnostech málo informuje díky stigmatizaci postižených žen, jejich studu a očividné beztrestnosti pro pachatele.

Danielle Shapirová, která násilnosti páchané na konžských ženách dlouhodobě monitoruje, tvrdí, že pachateli jsou hlavně vojáci, rebelové, sousedé, někdy i manželé těchto žen. Masové znásilňování se stalo každodenní krutou realitou konfliktu v Kongu, jakožto i jednou z jeho mnoha zbraní.

Studie ovšem nezahrnuje sexuální násilí páchané na dívkách mladších 15 let ani na ženách starších 49 let; oběti mužského pohlaví jsou také ze zprávy vyňaty, takže není možné vyčíslit skutečný horor, jež zažívají oběti nejhoršího válečného konfliktu od konce 2. světové války, který stále nemá konce.

Mezinárodní společenství podle hlavní autorky zprávy Amber Petermanové selhává v úsilí endemickému násilí zabránit. Problém je však někde jinde -- mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy má na nejkrvavějším konfliktu současnosti lví podíl a jsou známi i konkrétní viníci, takže neexistuje pádný důvod k tomu, aby jej efektivně řešilo a obnažilo skutečné kořeny této tragédie. Minimálně je zapotřebí o jejím obludném rozsahu a dopadu informovat, jedině tak se věci mohou pohnout smysluplným směrem.

0
Vytisknout
8740

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011