Klaus, privatizace a Věci veřejné

13. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Konečně můžeme aspoň nějaké rozkrývání toho, co je Václav Klaus zač, nalézt v českých médiích. Krádež propisky je sice ostudná, ale je to v zásadě marginální věc oproti velké ekonomické kriminalitě. Miloš Zeman kdysi po kupónové privatizaci hlásal, že Klausova politika po sobě nechala "spálenou zemi".

Mluvil o "akci čisté ruce", o vnesení práva a odpovědnosti do české "podnikatelské" džungle zbohatlíků, kteří tunelovali a rozkradli státní majetky (co v Česku dlouho znamenalo "podnikat"? podvádět a rozkrádat!). Když díky tomu Zeman vyhrál volby v roce 1998, uzavřel "opoziční smlouvu" s Klausovou ODS a nastalo smírné rozdělování si pozic, toků peněz a kořisti.

Od té doby není žádná relevantní politická ani mediální síla, která by jasně, natvrdo upozorňovala na to, kdo to vlastně Václav Klaus je.

Jaksi mimoděk se to podařilo dnes Hospodářským novinám, které chtěly znát od Klause důvody pro udělení milosti podvodníkovi, jenž ukradl půl miliardy korun.

Píši "mimoděk" proto, že Hospodářské noviny ani jiná média se opravdu nevěnují kritické a do minulosti se vracející analýze působení Václava Klause. To je v českém prostředí tabu.

Za Klausem stojí de facto všechny strany: komunisté, protože komunistickým kádrům byla za privatizace a tunelování předána ekonomická moc, ODS, protože tu Klaus zakládal, ČSSD, protože ta s ním bezostyšně kolaborovala za Zemana, ale i mnoho lidí z KDU-ČSL nebo Kalousek, který Klausovi dal jasnou přednost před Švejnarem v poslední prezidentské volbě.

S objevením případu Marka Dalíka jsem konečně v plné míře pochopil, proč Klause tak prosazoval i jeho antipod a snad i nepřítel Mirek Topolánek.

Marek Dalík si řekl o úplatek

Podívejte se, co je Václav Klaus zač (i když policie rozkryje ekonomickou kriminalitu, státní zastupitelství ji prokáže u soudu a soud obviněného uzná vinným a odsoudí ho na 10 let vězení - Václav Klaus, faktický premiér této vlády, udělí tomu člověku milost a odmítne oprávněný tlak médií, aby zdůvodnil tento skandální čin veřejnosti):

Proč má podvodník milost, Klaus zdůvodňovat nechce

Jak to, že se Karolína Peake nepropadne hanbou, když jí moderátorka správně říká, že politika se s "vtipkováním" (nebo slovy Peake "machrováním") typu "máme své lidi na Finančním analytickém útvaru" nedá přece dělat?

O tom, zda Vít Bárta má své lidi na Finančním analytickém útvaru, je těžko udělat závěr (ale myslím, že nejde věřit tomu, že Bárta pouze "machroval", možná uklidňoval zmatené mysli svých oveček, pro jejichž mentalitu nebylo pochopitelné říci "Babák nemá žádný problém, je nevinen, vše bude OK", ale naopak pro ně bylo naprosto pochopitelné a přirozené říci "máme tam své lidi" - tj. Babák je sice podvodník, jako jsme všichni, ale my to vyřešíme nezákonnou cestou, aby se nic nestalo, neboť tak jsme zvyklí řešit problémy).

Co však musí vidět každý, to je souznění mezi VV a Klausem (Bárta na tajné nahrávce v této věci nejde do detailů, mlží a rozhodně nemachruje, uvědomuje si citlivost tématu), jak jsem na toto souznění již dříve upozornil. Podle Karolíny Peake, jak výslovně říká v rozhovoru pro ČT24 (3:10-3:30), "neformální schůzka nad vínem" z prostředí běžné české rodiny nebo přátelského posezení je přirozeně vulgární, šokující a neuctivá ("ty jednotlivosti z ní, když přepíšete takto na papír").

Na druhou stranu Peake (4:53-5:00) říká, že na nahrávce, kde Bárta říká, že má své lidi na Finančním analytickém útvaru, který prošetřuje finanční operace poslance Babáka, žádné šokující informace o financování VV nezaslechla. Tak to je přesně styl myšlení Věcí veřejných: lžou tak sprostě a neomaleně, že to tu ještě nikdy nebylo.

Co Bárta řekl o Finančním analytickém útvaru a Klausovi na tajné nahrávce

Rozhovor (video) s Karolínou Peake je na téže stránce ČT24.

Velice pěkný a instruktivní seriál videí (uniklých nahrávek) o VV, o tom, jak to všechno do sebe zapadá, zveřejnily Lidové noviny na svém serveru (s Carminou buranou jako hudebním motivem) ZDE

ZDE je přepis nahrávky diskuse "elit" Věcí veřejných:

Myslím, že nejlépe dává nahlédnout "do střev" této strany následující výrok Víta Bárty:

Nicméně, za tenhle rok do tý strany musí nějakejch 30 milionů na darech dotéct, abysme todleto všechno nějakým způsobem umazali. Což je druhej obrovskej problém Radima Vysloužila, že místo toho, aby všechny náklady, třeba mzdový, držel na vydavatelství a na čemkoli jinym, tak důsledně všechny zaměstance držel na straně. To je přesně ta věc, my jsme zařízli všechny zaměstnance strany, úplně všechny ven a přeřadili jsme je zpátky na vydavatelství a něco i krizově na PR, protože to je jediná cesta, jak očistit tu stranu od jakejchkoli vedlejších nákladů. Přesto, vlastně teďka my první peníze za tenhle rok dostaneme v dubnu, jako dostáváme průběžně, a tam ty peníze hlavně nesmíme utratit a musíme je tam nechat, protože potřebujeme nějaký oficiální peníze na kampaň na hejtmanský volby. To znamená, že to, co teďka máme všechno navíc, tak rozpočet strany úplně seškrtáme, a řekneme, že vlastně žádný výdaje nemáme, protože všechno je vydavatelství a nazdar, protože to na tý straně nemůžeme nechat.

0
Vytisknout
19335

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011