Důchodová reforma: Kde vezmeme pracovní místa navíc?

13. 5. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Malá důchodová reforma prochází parlamentem se stejným čertovým kopýtkem jako kdysi Nečasovi bilboardoví flákači.

Bude se nám zvyšovat odchod do důchodu na 67 i více let. Řada komentátorů se soustředí na fyzické aspekty možností práce v tomto věku, ale na tu nejpodstatnější věc neupozorňují. Ta práce totiž především musí vůbec existovat. Proto například ve Francii protestovali proti zvyšování věku odchodu do důchodu především mladí s obtížným uplatněním po absolvování solidního vzdělání.

Pokud předpokládáme - a to je přijatelná simplifikace - že každý rok odchází do důchodu cca 2/3 těch co se narodí, tak prodloužení odchodu o 4 roky povede k potřebě cca 200 - 400 tisíc pracovních míst navíc. To skutečně nezní v dnešních Čechách příliš realisticky. Skončí na podpoře mladí, nebo si uchovají pracovní místo staří? A co vlastně vyjde stát levněji? A jaká je produktivita třicetiletého a šedesátiletého?

Hrát si s čísly demografického rozvoje a měnit okrajové podmínky tak, abychom vyšli v nějakém roce, sice může vypadat dobře, ale ve skutečnosti jde opomenutím nezanedbatelných aspektů a důsledků o řešení zcela jiného problému, než nejen tento stát čeká.

0
Vytisknout
15844

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011