Kanadská produkce ropy v důsledku požárů klesá

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Dosavadní pokles produkce ropy v Kanadě se v příštích několika dnech může ještě více než zdvojnásobit, protože těžební společnosti se snaží chránit zaměstnance a majetek před požáry na severu provincie Alberta a vyrovnat se s uzavřením klíčově důležitého ropovodu.

V úterý produkce kvůli požárům v západokanadské provincii poklesla o 50 000 barelů denně. Očekává se další pokles, protože produkci není možno dopravovat na trh.

Kanada je největším dovozcem ropy do USA, kam exportuje více než 2 miliony barelů denně. V Albertě, kde se nachází většina kanadských kapacit, v současnosti zuří asi stovka požárů vyvolaných teplým počasím a silnými větry. Třiadvacet z nich je mimo kontrolu. Letošní sezóna lesních požárů je považována za bezprecedentní.

Od víkendu zachvátily požáry již zhruba 1 050 km2, což je více než během celé sezóny v roce 2010. Nejhorší škody se soustřeďují do regionu Lesser Slave Lake na severu provincie Alberta, asi 200 km severně od správního střediska Edmonton. Plameny zde například zničily 40% města Slave Lake a vynutily si evakuaci většiny obyvatel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8139

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011