Evropa nechce tisíce uprchlíků z Arabského jara

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V polorozpadlém průmyslovém komplexu na východ od Calaise se pod promočenými přikrývkami třesou zimou a sní o Evropě, která prostě neexistuje. Je to severní část lidské vlny, která zasáhla evropský kontinent, zatímco NATO dál bombarduje Libyi.

Zatímco Evropa tleská svrhávání severoafrických diktátorů, odmítá přijmou tisíce lidí, kteří ze severní Afriky uprchly. Evropské země se hašteří ohledně toho, kdo by měl za uprchlíky převzít odpovědnost.

Když začala válka proti Muammaru Kaddáfímu, evropské země vyslaly lodě k evakuaci svých státních příslušníků z Libye. Avšak o přistěhovalce ze subsaharské Afriky, kteří v Libyii vykonávali práce, nad nimiž Libyjci ohrnovali nos, se nikdo nepostaral.

Jak došlo k rozkladu pořádku a zákonnosti, začalo bití lidí a začaly loupeže. Někteří přistěhovalci byli donuceni bojovat na straně vzbouřenců, jiní prostě zmizeli. Takže tisíce osob nyní prchají přes Středozemní moře do Evropy na vratkých člunech a doufají, že jim evropské země poskytnou útočiště.

Můj život v Libyi se mi nelíbil, ale byl do aspoň svým způsobem život," vysvětluje Seney, sedmnáctiletý Eritrejec, který žil v Tripolisu čtyři roky. "Když vypulka válka, uprchl jsem před nelidskostí v Libyi, avšak teď čelím nelidskosti v Evropě."

Evropa před nimi nyní uzavírá schengenský prostor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9210

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011