Uspěje Paroubkova ČSNS 2005?

23. 5. 2011 / Filip Zíka

čas čtení 2 minuty

V médiích se nyní oficiálně potvrdilo to, o čem se již neoficiálně mluví nějakou dobu - Jiří Paroubek uvažuje o možnosti opustit ČSSD a vstoupit do ČSNS 2005. Vyjádřil se, že tato strana by pod jeho vedením měla šanci dostat se do parlamentu.

Při loňských parlamentních volbách ale tato strana získala mikroskopických 0,02 %, a pokud se podíváme dále do polistopadové historie, nezaznamenala žádný úspěch s výjimkou účasti v dnes již zapomenuté Liberálně-sociální unii (ještě jako zcela nerozkradená ČSS).

Přestup Jiřího Paroubka může být chápán jako hra s kladným součtem - Paroubek získá moc, na kterou by již v ČSSD nedosáhl a ČSNS 2005 získá silného lídra. Problém je v tom, že přínos osoby Jiřího Paroubka je přinejmenším diskutabilní. On sice dokázal vytáhnout ČSSD z grossovského bahna, poté se mu však podařilo degradovat politiku ČSSD na populismus. To mělo společně s jeho některými osobnostními vlastnostmi a přispěním velké části médii značný vliv na volebním neúspěchu. Ti, co loni ČSSD volili, Paroubka spíše trpěli, než obdivovali.

Voličským segmentem ČSNS 2005 mají být středoví až levicoví voliči s národnostním akcentem, jejichž počet by se s dalším prohlubováním problémů EU mohl zvyšovat. Nedávný průzkum například ukázal, že tři čtvrtiny populace jsou proti zavedení eura, přičemž nesouhlas vyjadřují především levicoví voliči. To je ale v rozporu s politikou ČSSD. Vnímání těchto věcí u voličů je inverzní, ale o tom zase jindy. V prakticky totožných vodách, do nichž zamířil Paroubek, však loví se svojí Suverenitou, nyní SBB i Jana Bobošíková, která má ale, když už nic jiného, větší sex-appeal.

Paroubek proto zřejmě vsadí na srovnávání s tradicemi, které představují Edvard Beneš a Milada Horáková a bude se nadále vymezovat proti přistěhovalectví (již se vyjádřil ve smyslu, že zahraniční dělníci jsou nežádoucí, čímž proti sobě popudil liberálnější část ČSSD). Otázkou je, zda to bude stačit k úspěchu. Vzhledem k jeho nepříliš dobré image, silné konkurenci v podobě Bobošíkové a při vědomí faktu, že se něco podobného nepodařilo ani tak silné osobnosti jako Miloš Zeman, těžko. Více než 2 % bude možné považovat pro tuto stranu za úspěch.

0
Vytisknout
8081

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2011