Petr Skokan: Protestuji proti navrhovanému rušení dotací pro regionální železniční spoje

22. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Věci veřejných

"Je špatné hledat peníze na podporu stavebního spoření, kterou vládě nakázal Ústavní soud, na úkor prostředků pro regionální vlaky," tak reaguje poslanec VV Petr Skokan na záměr ministra Kalouska výrazně omezit nebo úplně zrušit státní dotace na regionální železniční dopravu.

Ministr financí zveřejnil svůj záměr nechat prozkoumat právní závaznost memoranda, které přijala úřednická vláda Jana Fischera a kterým na deset let zavázala i příští kabinety dotovat regionální železnice. Pokud se ukáže, že je dokument neplatný, chce Miroslav Kalousek dotace zrušit nebo alespoň výrazně omezit. "Není důležité, jestli je přijaté memorandum právně v pořádku. Bylo to dané slovo, podpořené písemnou dohodou. Když už se jakákoliv vláda jednou k něčemu zaváže, měla by to dodržet," myslí si Petr Skokan.

V regionech postupně zanikají desítky železničních spojů. Síť dopravní obslužnosti optimalizují samy kraje a smyčku nad ní utahuje i nechuť ministra financí ztrátu z provozu motoráčků dál sanovat. "Kromě krajů počítají s těmito prostředky i České dráhy. Těm hrozí, že se rozsypou jako domeček z karet, lidé budou jezdit buď autem nebo se do práce vůbec nedostanou. S poklesem dopravní obslužnosti stoupne nezaměstnanost v krajích," varuje poslanec Skokan.

Jeho obavy potvrzují i zprávy z regionů, kde mají zaniknout i desítky vlakových spojů. Například ve východních Čechách má letos přestat jezdit mnoho lokálek hned po několik tratích a lidé proti tomu protestují. Věci veřejné se v tady za ně postavily a aktivně vystupují proti záměru hejtmanství neobjednávat osobní železniční přepravu a nahradit ji privátní autobusovou dopravou. "Obáváme se totální destrukce regionální veřejné dopravy," říká tajemník VV v Pardubickém kraji Miroslav Drobný a potvrzuje, že VV iniciovaly tři petiční akci. "Na základě první se podařilo zachovat pro občany důležité spoje do škol a do zaměstnání mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí. Podařilo se to i díky našemu radnímu za VV ve vysokém Mýtě a dvěma zastupitelům v Litomyšli ," informuje tajemník. Další dvě petice pro oblast Kralicka podle jeho slov zatím chystané rušení spojů neodvrátily.

Podobné problémy jsou i v dalších regionech. "Dopady by byly dalekosáhlé a škody astronomické. Je třeba hledat úspory a prostředky tam, kde je to únosné. Není rozumné vzít krajům finance na tento druh dopravy paušálně a celoplošně, užitečnější by bylo řešit vše konkrétně," dodává poslanec Petr Skokan.

0
Vytisknout
5736

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2011