Britští akademici na protest proti vládě odcházejí z grantové agentury

20. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Britští univerzitní profesoři organizují masové rezignace z jedné z největších britských grantových agentur na protest proti jejímu rozhodnutí financovat "výzkum" na podporu propagandistické kampaně britského premiéra Davida Camerona. Cameron se snaží v Británii prosazovat svůj nejasný a kontroverzní koncept "big society", v jehož rámci mají angažované dobrovolné občanské spolky převzít správu dosud placených činností, které vykonávaly např. komunální úřady.

Oponenti z řad univerzitních profesorů konstatovali, že více než 30 profesorů odmítne od nynějška pracovat jako "peer reviewers", recenzenti výzkumných projektů grantové agentury Arts and Humanities Research Council (AHRC). Profesoři protestují, že přijetí Cameronova sloganu "big society" jako údajného "výzkumného tématu" pro AHRC proměňuje tuto dosud nezávislou instituci v "převodovou páku ministerstva školství".

Od té doby, co AHRC loni v prosinci zveřejnilo skutečnost, že bude financovat "výzkum" Cameronova sloganu "big society", podepsali tisíce univerzitních profesorů i odborářů rezoluce a petice protestující proti tomuto rozhodnutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5886

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2011