Taliban po deseti letech okupace NATO Afghánistánu provádí suverénní útoky v Kábulu

19. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Blíží se další kulaté výročí. Uplyne deset let od protiprávní americké invaze do Afghánistánu, která byla na popud Washingtonu dodatečně posvěcena Radou bezpečnosti OSN v rámci mezinárodní koalice sil NATO. Úspěchy NATO jsou cudně zamlčovány či milosrdně zamlžovány, a to z jednoduchého důvodu -- je jich jako šafránu. Naopak Taliban nabývá na síle, jak ukazují jeho bojové aktivity uplynulých dní v Kábulu.

Minulý týden talibové uskutečnili několik raketových útoků na více cílů v Kábulu, včetně amerického velvyslanectví a velitelství NATO. Podle agentury Reuters jde o největší útok, který se této povstalecké skupině podařilo uskutečnit v afghánské metropoli. Při ofenzivě talibů přišlo o život devět lidí a dalších 23 osob bylo zraněno. Útočníkům se podařilo překonat stále důmyslnější bezpečnostní bariéry, a to pro řadu pozorovatelů představuje jasný důkaz toho, že Taliban má mezi afghánskými vládními jednotkami, policií a administrativními orgány své agenty, bez jejichž pomoci by tak sofistikovanou akci jen těžko provedl. Fakt, že mají talibové sympatizanty až na vládní úrovni, dokonce zaregistrovaly nečtenější noviny na západě - list The New York Times -- v článku z pera předsedy vnitřního bezpečnostního výboru afghánského parlamentu Naima Hamidzaie.

V průběhu uplynulých tří měsíců provedl Taliban v Kábulu tři ostře sledované výpady. Koncem června zaútočilo šest sebevražedných atentátníků na Intercontinental Hotel, kde se pořádají konference pro západní veřejnost. V srpnu povstalci promyšleně zaútočili na britskou polovládní agenturu, jež v Kábulu organizuje různé kulturní akce. Ve stejném měsíci následoval ještě jeden úder, který zahrnoval bombu ukrytou v automobilu. Tyto útoky byly provedeny navzdory bezpečnostnímu "prstenci z oceli", jenž obkličuje metropoli a který byl s americkou pomocí zřízen poté, co se Talibanu na začátku roku 2010 podařilo zaútočit v centru města na afghánskou policii. Tato bezpečnostní bariéra má 25 checkpointů a stráží ji 800 kábulských policistů. Přesto byli útočníci schopni skrze bariéru propašovat raketomety a celý den držet v šachu velitelství NATO/ISAF a paralyzovat značnou část Kábulu.

Útočná síla Talibanu a série na sebe navazujících úderů proti afghánským bezpečnostním silám a vojskům NATO se navzdory chabě definovaným proklamacím "války proti terorismu" neztenčují; co víc -- na základě intenzivní bojové aktivity je vidno, že talibové ani po deseti letech okupace své země silami NATO ve svém úsilí porazit je na hlavu neutuchají a mají mezi afgánskými spojenci okupantů celou řadu špionů. Přízrak ztroskotavších impérií historie na afghánském pohřebišti každým dne nabývá reálných kontur, přestože pyšná velmoc porážku snad nikdy nepřizná, trapně se snaží z aktuálního útoku vytvořit úspěch a získat tak politické body s tím, že se talibové sotva drží na nohou. Sebeklam je skutečně odrazem této dávno prohrané války.

Spojené státy podle nedávno publikované studie organizace Human Rights Watch ve snaze zajistit v zemi "bezpečnost" rekrutují a vyzbrojují místní milice, jejichž příslušníci se dopouštěli vražd, znásilnění a loupeží. Speciální jednotky americké armády rekrutují členy milicí, kteří pak svou věrnost prokazují místním válečným podnikatelům. Tuto taktiku v Afghánistánu praktikovaly sovětské okupační síly, a to s katastrofálními důsledky. Americké okupační jednotky mohou v zemi podle admirála Michaela Mullena dlouhodobě zůstat i po roce 2014, kdy se měly úplně stáhnout, se slovy, "že stahování amerických vojáků z Afghánistánu počínaje červencem tohoto roku nemá být signálem ohlašujícím začátek konce konfliktu trvajícího jednu dekádu".

Afghánistán není po deseti letech trvající okupace NATO pro své obyvatele bezpečnějším místem k životu. Fanatiky z Talibanu nahradili o nic lepší váleční podnikatelé -- vraždy a zabíjení z jejich strany, ale i ze strany okupantů i povstalců pokračují, korupce ve státním aparátu se ocitla ve stratosféře, produkce opia dosáhla rekordních rozměrů, chudoba v zemi je endemická. Cizí okupace není řešením problému, nýbrž je jeho podstatnou součástí.

Pozn. KD: Pro pořádek uveďme ještě několik čísel. Podle údajů OSN Taliban způsobuje asi 75% všech ztrát mezi afghánskými civilisty. Při útoku v Kábulu zahynulo devět afghánských policistů, civilistů a povstalců, ale žádný člen personálu amerického velvyslanectví, žádný příslušník amerických ozbrojených sil či jednotek ISAF.

0
Vytisknout
8072

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2011