ANGLIE:

81 konzervativních poslanců se vzbouřilo proti Cameronovi ohledně referenda o EU

25. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

81 konzervativních poslanců hlasovalo v pondělí večer v Dolní sněmovně proti přání britské vlády a požadovalo uspořádání referenda o členství Británie v EU. Požadavek odmítlo celkem 483 poslanců. Pro referendum celkem hlasovalo 111 poslanců, také z jiných stran.

Britská vláda nařídila všem svým poslancům, aby referendum odmítli. Poslanci, kteří hlasovali proti přání vlády, budou muset opustit vládní funkce.

Premiér David Cameron zdůraznil, že bude usilovat o navrácení pravomocí z Bruselu zpět do Británie, avšak zdůraznil, že teď není doba na referendum o případném vystoupení z Evropské unie.

Debata v parlamentě se konala, protože více než 100 000 lidí podepsalo petici požadující toto referendum. Petice není závazná.

Historie euroskepticismu je v Anglii silná, avšak teď jde o dosud historicky největší vzbouření konzervativních euroskeptiků proti EU.

Podle průzkumů veřejného mínění chce referendum o britském členství v EU 70 procent voličů. 49 procent Angličanů by z EU vystoupilo, 40 procent jich chce v EU zůstat.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5315

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2011