Spojené státy naléhají na OSN:

Zrušte zákaz kazetových bomb

22. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kazetové (tříštivé) bomby jsou zakázány podle konvence z r. 2008 o kazetové munici, kterou přijalo více než 100 zemí světa. Avšak Spojené státy konvenci odmítly podepsat a naléhají na OSN, aby byl ke konvenci OSN přičleněn protokol, který by povolil užívání kazetových bomb.

Kazetové bomby mrzačí a zabíjejí civilisty, především děti, dlouho poté, co byly svrženy.

Spojené státy v tomto úsilí podporují i další výrobci kazetových bomb, včetně Ruska, Číny, Izraele, Indie a Pákistánu. Přičlenění nového protokolu ke konvenci z r. 2008, který by ji neutralizoval, podporují i někteří signatáři z r. 2008, včetně Francie, Německa, Itálie, Portugalska a Austrálie.

Humanitární organizace Amnesty Internation, Oxfam a Article 36, asociace, která koordinuje opozici proti kazetovým bombám, poukazují na to, že při rozhovorech OSN se ignorují humanitární aspekty záležitosti. Ve středu tyto organizace budou apeloval na Británii, aby se postavila proti pokusům Spojených státům poskytnout armádám "licenci k zabíjení" kazetovými bombami. Britské ministerstvo zahraničí se vyjádřilo, že bude zákaz kazetových bomb i nadále podporovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7168

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2011