Připravil pro Strausse-Kahna v New Yorku past Sarkozy?

26. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Americký investigativní novinář Edward Jay Epstein vydal pečlivě zdokumentovaný článek v časopise New York Review of Books, který vyvolává pochybnosti o tom, co se přesně stalo dne 14. května 2011 v hotelu Sofitel v New Yorku mezi Dominiquem Straussem-Kahnem, tehdejším šéfem Mezinárodního měnového fondu, a guinejskou pokojskou Nafissatou Diallo.

Epstein prostudoval záznamy o telefonních rozhovorech a hotelových klíčích a jeho článek naznačuje, že pro Strausse-Kahna byla zřejmě připravena past.

K nejpodivnějším důkazům patří videozáznam z bezpečnostní kamery v hotelu, na němž technik z hotelu, Brian Yearwood s nějakým neidentifikovaným mužem oslavují události dne. Předtím Yearwood komunikoval s Johnem Sheehane, bezpečnostním expertem ve firmě Accor, která vlastní Sofitel a jejíž šéf, René-Georges Querry, kdysi pracoval pro muže, který nyní pracuje ve výzvědných službách pro Sarkozyho.

Neidentifikovaný muž s Yearwoodem je na videu bezpečnostních kamer v hotelu i jindy. Po údajném sexuálním útoku Strausse-Kahna Diallovou oba muži doprovázejí do bezpečnostní místnosti v hotelu. Diallová jim vypráví, co se stalo, a ani ne dvě minuty poté, co byla zavolána policie, si všichni nadšeně navzájem blahopřejí. Poplácávají se po zádech, tleskají, a asi tři minuty samou radostí tancují. Pak vyhlížejí policii.

Epstein zjistil, že Diallová vešla do pokoje Strausse-Kahna ve 12.06 nebo ve 12.07. Ve 12.13 zavolal Straus-Kahn dceři a pozval ji na oběd. Diallová obvinila Strausse-Kahna, že ji během těchto šesti nebo sedmi minut brutálně znásilnil a vláčel ji po pokoji.

Strauss-Kahn přiznal, že mezi ním a Diallovou došlo k pohlavnímu styku, ale že byl konsensuální. Ve 12.28 opustil hotel a ve 12.54 přišel do restaurace na setkání se svou dcerou. Diallová mezitím ve 12.26 vešla do nedalekého pokoje č. 2820, který už předtím toho dopoledne navštívila několikrát, dříve, než host, který ho obýval se vystěhoval. O několik minut později se vrátila do Strauss-Kahnova pokoje a pak informovala svého šéfa o údajném Strauss-Kahnově útoku. Sofitel odmítl sdělit jméno hosta z pokoje č. 2820. Diallová neřekla policii, že navštívila pokoj č. 2820, takže ten pokoj policie neprohledala.

Podivné je také, že jiný zaměstnanec hoteliu, Syed Haque vstoupil do Strauss-Kahnova pokoje pouhou minutu po odchodu Diallové, údajně aby odnesl nádobí. Klíče zaznamenávají pouze vstup do pokoje, nikoliv odchod, takže není jasné, kdy Haque odešel.

Další podivností je, že se Strauss-Kahnovi ztratila BlackBerry. Strauss-Kahn se domníval, že je BlackBerry odposlouchávána. Jeho přátelé tvrdí, že známý Strausse-Kahna, který pracuje jako výzkumník pro Sarkozyho stranu v Paříži, mu ráno poslal esemesku, že nejméně jeden email z jeho BlackBerry odeslaný jeho manželce se objevil v úřadu její strany a čtou ho její kolegové.

Přátelé Strausse-Kahna také tvrdí, že jiný přítel z francouzského diplomatického sbotu ho varoval, že se Strauss-Kahn může stát obětí skandálu. Onoho dopoledne zatelefonoval Strauss-Kahn své manželce a požádal ji, aby se spojila s přítelem, který by zařídil, aby experti prozkoumali jeho BlackBerry a jeho iPad.

Avšak Strauss-Kahnova Blackberry se všemi těmito zprávami se toho dne ztratila. Z této BlackBerry zatelefonoval Strauss-Kahn z letiště do hotelu, a tak se policie dověděla, kde je. Požádal také dceru, aby mobil hledala v restauraci pod stolem, a na videozáznamu z restaurace jej dcera skutečně hledá. Blackberry byla vypnuta ve 12.51, a tak přestala vysílat signál o tom, kde je. Mobil se nikdy nenašel.

Sarkozyho strana tyto informace odmítla jako neobratnou manipulaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10471

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2011