Miliardy ve Švýcarsku aneb Vláda měla důležitější práci

25. 11. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 3 minuty

Když Švýcaři oznámili, že u nich máme osm miliard, člověk by řekl, že vláda ždímající ze svých chudých každou korunu, zavyje jak smečka hladových vlků a vrhne se na kořist. Švýcarský občan v postu českého ministra zahraničí prohlásil, že on a jeho úředníci by v tomto udavačském případě byli toliko pošťáky. Z toho nevyplývá, zda vznešený pošťák něco obdržel a předával jiným ministerstvům, nicméně buď jak buď, po koruně chtivý ministr financí ani ťuk, ministr vnitra nerozjel svou mašinerii, aby zjistila kdo a co, ministr spravedlnosti též nic moc. Tak jako všechna ministerstva: Já nic, já muzikant, ale kluci odvedle, to je jiná. Vláda tyto prkotiny neprojednávala, fachala na důležitější kauze: Kubice sbíral důkazy pro zakázání KSČM, ministr zahraničí už se patrně chystal, jak toto vítězoslavně oznámí demokratickému světu, a ministr financí zřejmě spočítával, jak velký majetek ti komanči mají. Člověk už ani nežasne!

Pravda, existence KSČM pravici svědí, neboť její preference ne a ne padnout pod 5 %, a kdyby, nedej bože, ČSSD sešla z pravolibé bohuminské stezky, levice by po volbách s pravicí zametala tak, jak to nyní předvádí vládnoucí parta. A možná, hrůzo hrůz, by vládla lépe. A tak detektivové v převlečení za důchodce nejspíše navštěvovali schůze základních organizací KSČM, počítačoví experti surfovali po internetu, někteří snad i otevřeli knížky. Šťourali, šťourali, čmuchali, čmuchali, a blo nalezli.

A ti protivní Švýčaři si pokoj nedají, i na privatizaci Škody kydají. Generální štáb nadšeně zjišťuje, že se Švýcarskem společnou hranici nemáme -- dostat naše hrdé žoldáky do Švýcarska něvazmožno, Casy by spadly ještě u nás, naše vlaky by Němci na své dráhy nepustili -- a auta či obrněnce by přes Krušné hory nepřejely. Leda tak ve Švýcarsku zakoupit nějaký slušný vršek za ty prachy, co tam údajně za tu zlomenou nohu, o níž ministr financí nemá páru, možná ještě máme -- a pak vyslat partu "horských myslivců" s rogaly, kteří z toho vršku sletí a švýcarské vměšování do českého kradení típnou. Důchodcům se o pár slušných stovek zkrátí důchody, hrdinové rogalisté budou odměněni, na Hradě jim připnou nějakou tu medajli -- a bude klid pro další práci. Zřejmě přehnané, ale cítím, jak mě baculatá ručka ťapká po zádech. Asi si moc myslím, ale představa jest to skvostná.

Žel, šťouraví novináři, mizerně chápající ostrahu naší demokracie, trapnou švýcarskou aktivitu vmetli mezi lid, a proto jest třeba se na pozoru míti. Jinými slovy: po komunistech se půjde dále, ale k miliardám ve Švejcarech nutno něco podniknouti. Kdo za to může? Ani Nečas ani Pospíšil, a už vůbec ne Kalousek: "Problém spočívá v tom, že my jako ministerstvo financí žádnou škodu neevidujeme." Zajisté odvolaný šéf pražského vrchního státního zastupitelství V. Rampula, to je ta trefa do černého ve střelbě na asfaltové holuby viny. Však i my, bystrá vláda, něco podnikneme: najmeme si nějakou špičkovou švýcarskou advokátní kancelář, ať vyválčí, co se dá. Že to bude tak akorát na úhradu poskytnutých služeb, tj. více než jasné, a velmi vhodné: zvýšené DPH uvede se v praxi dříve. Pravda (nebo Blbost?) něco stojí, to si musí tento národ uvědomit! Já vím: je to krátké, ale sevřené!

0
Vytisknout
11993

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2011