Obama redukuje americkou armádu a přesunuje americký strategický zájem do Tichomoří

5. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama zveřejnil plány na budoucnost americké armády. Dojde k její historické restrukturalizaci. Menší armáda se soustředí na Čínu a nebude se podílet na velkých pozemních válkách, které dominovaly období po 11. září 2001. Očekává se, že Spojené státy odejdou z mnoha základen v Evropě. Od nynějška se bude strategický zájem americké armády soustřeďovat na Tichomoří, i když si Spojené státy chtějí uchovat určitý zájem o Blízký východ, zejména v souvislosti s arabským jarem. Podrobnosti škrtů budou teprve oznámeny. Televizní zprávy Channel Four News ve čtvrtek večer varovaly, že Obamovy škrty ohrozí strategii britské armády, v jejímž rozpočtu se také škrtá a britská vláda chtěla spoléhat na Američany. Není zatím jasné, do jaké míry se Spojené státy napříště budou angažovat v NATO. Podle britského ministra obrany Philipa Hammonda by však evropské země na americké rozhodnutí snížit svou vojenskou angažovanost v Evropě neměly reagovat naštvaně.

Obama na tiskové konferenci v Pentagonu zdůraznil, že chce udržet po celém světě americkou vojenskou nadřazenost, avšak poukázal na to, že se napříště bude americká armáda skládat z "menších konvenčních pozemních sil" a "zastaralé systémy z doby studené války budou zrušeny".

Hlavním motivem pro změnu strategie je finanční krize a úsilí Kongresu snižovat státní výdaje. Pentagon dostal příkaz snížit náklady na armádu během nadcházejících 10 let o 487 miliard dolarů. Armádní škrty by se mohly zvýšit až až 1 bilion dolarů, pokud se Kongres nedohodne do ledna příštího roku na jiných státních škrtech.

Hlavním terčem škrtů bude armáda a námořnictvo.

Armáda však bude nově investovat do bombardérů dlouhého doletu, kamuflovaných technologií Stealth a do protiraketových systémů, které jsou zaměřeny především proti rostoucí vojenské moci Číny. Ve strategii se otevřeně praví, že Amerika bude mít menší jaderné arzenály. Osmistránková analýza Pentagonu otevřeně zdůrazňuje, že americká armáda už v budoucnosti pravidelně nebude vést velké války jako byly války v Afghánistánu a v Iráku. "Vypracujeme inovativní, levné metody malého dopadu a jimi budeme dosahovat svých cílů," praví se v dokumentu. Ministr obrany Leon Panetta řekl reportérům, že nová americká armáda bude "menší a hubenější, ale bude agilnější, pružnější, bude jí možno použít rychle, bude inovativní a technologicky vyspělá."

Vojenský rozpočet navzdory škrtům však bude stále větší, než jaký byl v posledním roce vlády George Bushe.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
8297

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012