"Kolaps Číny letos završí globální ekonomickou krizi"

12. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Rýsující se "tvrdé přistání" čínské ekonomiky přivede světovou finanční a ekonomickou krizi, která trvá již pět let, k vrcholu. Varuje před tím jeden z předních analytiků londýnské City - a jeho argumenty podporuje známý historik.

Albert Edwards, hlavní stratég Société Générale, prohlásil, že příštích 12 měsíců bude "závěrečným rokem bolesti a rozčarování". Předpovídá ostré zpomalení aktivity nejrychleji rostoucí ekonomiky, a dodává, že pokud k tomu dojde, je těžké si představit, že by v následujících letech mohlo být ještě hůř.

Ačkoliv se Ćína rychle vymanila ze zpomalení v letech 2008-2009, bylo to výsledkem masivního reflačního balíku, jehož opakování si již nemůže dovolit. Klesající dovozy vedly k navýšení přebytku obchodní bilance, ale podle Edwardse teď export klesá kvůli oslabení poptávky na Západě a je zaděláno na obchodní deficit.

Edwards tvrdí, že navzdory jistým optimistickým zprávám z USA existuje vysoká pravděpodobnost, že americká ekonomika opět upadne do recese. Čína vykazovala roční růst kolem 10% asi po dvě dekády, což z ní udělalo druhou největší ekonomiku světa, avšak recese na Západě spolu s přehřátím na vlastním trhu s realitami vedou k tomu, že mnoho analytiků předvídá vážné problémy.

Edwardsův názor podpořil historik Edward Chancellor, který tvrdí, že ekonomický výkon Číny v nedávné době vykazuje vzorce typické pro předchozí mánie a bubliny. Ty zahrnovaly nekriticky přijímaný růst, snadnou peněžní a úvěrovou expanzi, investiční boom a špatnou alokaci kapitálu a výraznou spotřebu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
17758

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012