Scotland Yard zahájil vyšetřování britské rozvědky MI6:

Předala Kaddáfímu na mučení "teroristy"

13. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Scotland Yard zahájil trestní vyšetřování tajné operace rozvědky MI6, v jejímž rámci byli uneseni dva libyjští disidenti a dopraveni do Tripolisu, kde pak byli mučeni ve věznicích Muammara Kaddáfího.

Zároveň oznámila britská prokuratura, že neexistuje dostatečné množství důkazů, aby bylo možno zahájit trestní stíhání pracovníků MI5 a MI6 za údajnou účast britské rozvědky na mučení osob podezřívaných z terorismu v Pákistánu a Afghánistánu.

Nové vyšetřování se soustřredí na Abdula Hakima Belhaje a Samiho al-Saadiho, kteří podali v listopadu u britské policie trestní oznámení poté, co byly v Libyi náhodou nalezeny dokumenty, svědčící o tom, že se na jejich únosu do Libye podílela britská MI5.

Saadi byl r. 2004 zatčen v Hongkongu a s manželkou a čtyřmi dětmi byl v rámci operace, na níž se podílela britská MI6 a šéf Kaddáfího výzvědných služeb, Moussa Koussa, donucen nastoupit do letadla do Tripolisu. Tam byl řadu let mučen.

Belhaj byl zatčen v Bangkoku spolu se svou těhotnou manželkou poté, co na jeho tamější přítomnost upozornila úřady MI6. Údajně ho na místě několik dní mučili američtí agenti, než byl odvezen do Tripolisu, kde byl mučen a vězněn po dobu několika let.

Britští činitelé nepopírají, že se na obou případech MI6 skutečně podílela. Zdůraznili, že šlo o "ministry schválenou vládní politiku". Vyplývá z toho, že Scotland Yard bude zřejmě v rámci svého vyšetřování muset vyslýchat ministry bývalé labouristické vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

(Pozn. KD: Belhádž je hlavou militantní islamistické skupiny v anglickojazyčné oblasti známé jako Libya Islamic Fighting Group (LIFG) napojené na al-Kajdu, která bojovala teroristickými prostředky proti minulé libyjské vládě. To samozřejmě neznamená, že bylo správné, pokud byl mučen - ale také není namístě zpochybňovat fakt, že se jedná o teroristu. V současnosti, mimochodem, Belhádž koordinuje libyjskou pomoc syrským povstalcům a podle některých zpráv je dokonce velitelem jejich ozbrojených oddílů.)

0
Vytisknout
8312

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012