Rok 2012: Znemožní se politici úplně?

13. 1. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Češi si pomalu, ale jistě začnou uvědomovat, že dluh neudělali oni, ale předchozí vlády a parlamenty, a to bez rozdílu politických barev. Výtka, že si přece parlament sami zvolili, neobstojí. Měli jsme možnost vybrat si vlastní kandidáty na poslance? Neměli! Vybírali jsme z dostupné nabídky kandidátů politických stran a většinou jsme volili "nejmenší zlo". Ani stávající Ústava neumožňuje občanům do činnosti vlády a parlamentu zasahovat, takže jsme se proti procesu zadlužování neměli možnost ani nijak bránit.

Jak ukazují  mnozí autoři článků v BL, ani čeští ani evropští politici dosud nenašli žádný funkční lék na hospodářskou krizi a ty co našli, nefungují, včetně léčby půjčkami od MMF. Dá se tedy oprávněně předpokládat, že v roce 2012 budou následovat další tupé škrty a přenesení nákladů za krizi na bedra oněch 99%. Viníci za krizi opět zůstanou nepotrestaní a naopak bude potrestáno obyvatelstvo.

Rok 2012 bude přelomový v tom, že se politici, při hledání dalších východisek z krize, s největší pravděpodobností, úplně znemožní. Pak snad i Češi dospějí k názoru, že nebude hůř, když si budou vládnout sami. Jisté to ale není.

Za chyby se platí, což platí i pro členy vlád a poslance

Ti, kteří si dají tu námahu a projdou si současná internetová diskusní fóra věnovaná hospodářské krizi, zjistí jednu zajímavou věc: hlavní nevoli nevyvolávají ani tak kolosální částky nalévané do trhů nebo různé záchranné fondy, jako spíš totožnost příjemců těchto peněz, jimiž jsou bankéři, kteří si dlouho "mastili kapsy" a dnes čelí bankrotu. Místo toho, aby byly jejich prohřešky potrestány, dostalo se bankám pomoci jak od vlád, tak i od ECB a účet za ni byl vystaven obyvatelstvu. Za rostoucím znechucením a rozhořením ze záchranných pásů nestojí ani tak finanční, jako morální rozměr krize.

V západním myšlení hluboce zakořeněný princip vlastní odpovědnosti je ústředním bodem pojetí spravedlnosti. Ve všech západních společnostech platí princip, že každý je odpovědný za své činy. Z této odpovědnosti se nemohou vyvinit ani členové předchozích vlád ani minulí poslanci. A dříve či později budou lidem k osobní odpovědnosti volání.

Roky 2013/14, poteče krev?

V roce 2012 neočekávám jen jeden, ale celou sérii "ozdravných balíčků", které budou muset občané zaplatit. Neumím přesně určit kdy, ale v určitém momentu začne být úhrada životních nákladů nad jejich síly. Proces zbídačování už začal a může -- v případě střední třídy - vrcholit v letech 2013/2014. Občané zcela zákonitě "povstanou", půjdou do ulic a budou žádat spravedlnost a potrestání viníků. Zda přitom poteče či nepoteče krev, závisí zejména na míře "zruinování" obyvatelstva, na výši nezaměstnanosti a míře odporu vlády. A jak dokážou být Češi krutí a pomstychtiví, dokazují německé masové hroby po skončení II. světové války...

Varianty dalšího vývoje

Výsledkem lidových bouří bude buď volání po vládě silné ruky, čemuž ústavně odpovídá (polo)prezidentský systém, nebo volání po skutečné demokracii, jemuž odpovídá vláda lidu. Obě možné varianty vládnutí probereme v následujících článcích.

0
Vytisknout
13272

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012