Byl objeven vůbec nejstarší druh krokodýla

3. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Výzkumník z University of Missouri identifikoval nový druh pravěkého krokodýla. Vyhynulý živočich s tlustým koženým štítem na hlavě byl prapředkem dnešních krokodýlů. Jeho objev poskytuje vědcům dodatečné informace o evoluci krokodýlů a o možných způsobech jejich ochrany. Objev byl publikovánv časopise PLoS-ONE.

Aegisuchus witmeri, nebo přezdívkou "Shieldcroc" (štítový krokodýl), je nejstarším předkem moderních krokodýlů nalezeným v Africe. Objevil ho Casey Holliday z katedry anatomie na medicíně missourské univerzity. Kromě jiného nový objev znamená, že předkové krokodýlů byli mnohem různorodější, než se původně myslelo.

Prakrokodýl je nejnovějším objevem datovaným do období pozdní křídy zhruba před 95 miliony let. Toto období patří do druhohor, o němž se hovoří jako o "věku dinosaurů". Podle řady posledních objevů by však bylo správnější hovořit o "věku krokodýlů".

Holliday objevil popisovaný druh při studiu fosilizovaných zbytků lebky nalezených v Maroku a nacházejících se ve sbírkách Royal Ontario Museum v Torontu. Analýzou šrámů po krevních cévách Holliday zjistil, že tento krokodýl měl na vrcholu hlavy strukturu podobnou štítu. Důlky a boule na kostech indikují, že cévy zásobovaly krví kruhový kožený val, tedy cosi, co u krokodýlů dosud nikdy nebylo nalezeno. Podle Hollidaye šlo pravděpodobně o strukturu která sloužila přilákání partnera při páření, odstrašení nepřátel - a možná šlo také o termoregulátor umožňující kontrolu teploty hlavy.

V porovnání s jinými krokodýly měl zmíněný druh plošší lebku než ostatní. Je tedy nepravděpodobné, že by bojoval s dinosaury u pobřeží. Spíše se asi živil rybami, které lovil překvapivým útokem, je přesvědčen Nick Gardner z Marshall University a spoluautor článku.

Podle Hollidaye měl prakrokodýl hlavu dlouhou zhruba 1,5 metru a celkem byl dlouhý přes 9 metrů.

Informace o tomto druhu starém přes 90 milionů let a o příčinách jeho vyhynutí mohou být údajně použity k lepšímu pochopení v současnosti žijících krokodýlů a ke zlepšení jejich ochrany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9148

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2012