Obamova administrativa zvažuje výrazné omezení jaderného arsenálu

15. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Obamova administrativa zvažuje možnosti, jak výrazně omezit americké jaderné síly, a to včetně snížení počtu rozmístěných zbraní až o 80%. Zjistila to agentura AP.

Dokonce i nejkonzervativnější návrh, který je nyní na stole, by byl ve volebním roce historickým krokem směrem k odzbrojení, i když celý plán je v souladu s Obamovým slibem z roku 2009 usilovat o eliminaci jaderných zbraní. 

Nebylo dosud přijato konečné rozhodnutí, nicméně administrativa uvažuje přinejmenším o třech možnostech, jak snížit celkový počet rozmístěných jaderných zbraní: Na 1 000-1 100 kusů; 700-800 kusů; a 300-400 kusů. AP o tom informovali bývalý vládní představitel a zaměstnanec Senátu, oba pod podmínkou anonymity. 

Takové snížení by šlo pod současný limit 1 550 kusů rozmístěných strategických hlavic.

Tři stovky rozmístěných hlavic by připomínalo návrat do 50. let, kdy USA začínaly soupeřit se SSSR v jaderném zbrojení. Zásoby jaderných hlavic dosáhly maximálního počtu 12 000 kusů koncem 80. let a pod úroveň 5 000 kusů poprvé klesly v roce 2003. 

Podle Bílého domu plány Pentagonu nebyly dosud Obamovi předloženy. Pentagon odmítl informace AP jakkoliv komentovat. 

Spojené státy mohou provést redukci arsenálu rozmístěných hlavic samostatně, avšak je pravděpodobnější, že budou usilovat o reciproční dohodu s Ruskem. 

I malé omezení jaderného arsenálu patrně vyvolá ostrou kritiku Republikánů, podle kterých Čína a Rusko své arsenály posilují a redukce snižuje i kredibilitu jaderného "deštníku" nad Japonskem, Jižní Koreou a Tureckem, které by mohly usilovat o vlastní jaderné zbraně.  

Podle v současnosti platné nové smlouvy START činí maximální počet rozmístěných jaderných hlavic 1 550 kusů. K 1. září 2011 měly USA 1 790 jaderných hlavic a Ruská federace 1 566 kusů. 

Ti kdo prosazují další snižování tvrdí, že jaderné zbraně nemají ve vztahu k hlavním bezpečnostním hrozbám 21. století žádnou roli. V roce 2010 Pentagon konstatoval, že stávající jaderné zbraně mohou jen špatně čelit hrozbám, jaké představují "nepřátelské režimy usilující o jaderné zbraně". 

Není jasné, jaké kalkulace jsou spojeny s každým ze zmíněných návrhů na další redukci jaderných sil. Počet 300 hlavic zmiňuje studie předložená Pentagonu National Defense Institute Project RANDu v říjnu 2011. Podle ní by zmíněný počet hlavic představoval adekvátní odstrašení v případě, že by byl součástí smlouvy s adekvátními kontrolními opatřeními, pokud by USA rozmístily dodatečné nejaderné zbraně globálního dosahu a disponovaly "hypoteticky excelentní" obranou proti raketám středního a dlouhého doletu. 

Nové škrty by otevřely prostor pro reformu jaderného arsenálu, který měl historicky tři komponenty: Balistické rakety odpalované z ponorek, pozemní balistické rakety a zbraně odpalované z velkých bombardérů jako B-52 a "neviditelných" B-2. Tradiční zdůvodnění existence této triády tvrdí, že je nutná kvůli přežití v případě vzájemného napadení. 

Ještě v lednu administrativa tvrdila, že plánuje triádu zachovat, nicméně z rozpočtu na rok 2013 vyplývá, že na dva roky odložila výstavbu nových raketových ponorek, čímž chce během pěti let ušetřit 4,3 miliardy dolarů.

Oficiální údaje o počtu jaderných hlavic nejsou veřejné, nicméně soukromí experti tvrdí, že kromě USA a Ruska žádná země nedisponuje více než 300 hlavicemi. Nezisková organizace Federation of American Scientists odhaduje, že Francie má 300 hlavic, Čína zhruba 240, Británie přibližně 225 a Izrael, Indie a Pákistán zhruba kolem stovky. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8030

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2012