Smog nad Kopřivnicí

16. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

K článku o znečištění vzduchu:

V neděli jsem chtěl s klukama na hory, za čerstvým vzduchem, tak jsme jeli aspoň na "Červený kámen". Jsou to první větší kopce předhůří Moravskoslezských Beskyd hned za Kopřivnicí, píše Roman Kříbek. Je tam i sjezdovka a vlek. Už po cestě nahoru mě překvapilo jak je všude na sněhu podivný žlutohnědý poprašek a jak intenzivně cítíme ( kluci mi to potvrdili, takže to nebyl jen můj "dojem" ) ve vzduchu prach a zvláštní zápach. Jakoby všude kolem byl cítit kouř z čadících kamen a ne čistý lesní vzduch.

Když jsme vyšli až na vrchol, tak to, co jsem uviděl pod sebou mě naprosto ohromilo. Chodím po horách už přes 30 let. V zimě v létě, přespávám tam na chatách i ve spacáku. Samozřejmě jsem zažil inverze a nepřekvapuje mě, když zahlédnu na horizontu smogovou šmouhu. Ale to, co jsem viděl tentokrát ... se nedá jen tak popsat.

Na snímku je nedělní pohled kolem 13:00 hodin z Červeného kamenu u Kopřivnice ( nadmořská výška 690 metrů ) směrem na sever až severozápad. Tedy směrem přes město Kopřivnice dále do Ostravské pánve.

P.S. Zvlášť pikantní je tento zážitek s ohledem na tyto události ve sněmovně : ZDE ZDE

0
Vytisknout
8590

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2012