Desetitisíce Poláků protestovaly v sobotu ve Varšavě proti nezaměstnanosti a proti "levicovému spiknutí"

30. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Sobotní demonstrace byla největší za několik posledních měsíců, napsala tisková agentura Reuters. Někteří demonstranti měli růžence a obrazy Panny Marie. Před demonstrací se konala katolická mše.

Transparenty požadovaly lepší starobní důchody a licenci pro televizní stanici, kterou provozuje konzervativní duchovní, který je proti vládě. Tvrdil, že v důsledku "levicového spiknutí v médiích" je situace v Polsku nyní horší než v roce 1980.

Jeden demonstrant řekl tiskové kanceláři Reuters, že komunistická mafie, která vláda v Polsku před pádem komunismu, byla nahrazenou novou mafií, která teď káže tržní ekonomiku.

"Nezaměstnanost je tak vysoká," uvedl, a zvedl transparent ultrapravicové Strany práva a spravedlnosti. "Za komunismu nás mlátili obušky, dneska se obuškem stala ekonomika."

Bývalý polský prezident Lech Walesa zdůraznil, že podle jeho názoru byla sobotní demonstrace ve Varšavě protidemokratická, protože většina Poláků zastává opačný názor než demonstranti a podporuje vládu.

Vláda Donalda Tuska má před sebou ještě tři roky funkčního období. Podle průzkumů veřejného mínění má Tuskova vládní strana stále ještě podstatný náskok před opozicí, i když se rozdíl zmenšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8054

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2012