Španělsko je otřeseno drsným chováním pořádkové policie

30. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Muž středního věku sedící na lavičce na nádraží chrání obětím rukama mladšího muže a zuřivě křičí na policisty v helmách a s obušky, kteří běhají po nástupištích nádraží Atocha v Madridu.

"Styďte se! Styďte se! Styďte se!" křičí opakovaně na videu, zaznamenávajícím, jak policie zaútočila minulý týden na nádraží během násilných demonstrací, které otřásly Madridem.

Na druhé straně bariéry, kde se kontrolují jízdewnky, mlátí dva policisté obušky mladého muže. "Nevím, jestli to byl cestující nebo demonstrant," přiznává jeden z nich. Třetího muže, čekajícího na vlak, odvádějí hrubě policisté z nástupiště, cestou se ptá: "Co jsem jako provedl?" Mladík s krvácející tváří na ni ukazuje a říká: "Co je zatraceně tohle?"

V pátek policie řekla před soudcem, že potřebovala dohnat skupinu násilných demonstrantů přes koleje a později je zatkla v nedalekém baru. Policie také utrpěla zranění. "Lidé, kteří házeli na policii kamením, se snažili skrýt na nádraží a předstírali, že jsou to cestující. Museli jsme tam vstoupit."

Španělé reagovali zoufalstvím na násilí demonstrantů, kteří zaútočili na policii, a na reakci určitých složek pořádkové policie během potyček kolem parlamentu v Madridu, k nimž docházelo minulý týden. Dlouhodobé drama španělské ekonomiky, která trpí vážnou deflací, se dostalo do nové, konfrontační etapy. Vládnou obavy, že násilí bude pokračovat.

Policie a konzervativní premiér Mariano Rajoy jsou obviňováni, že se chovají autoritářsky. Radikální demonstranti z extremní levice a pravice však proměnily demonstrace někdejších pokojných, ale neefektivních indignados, v tvrdé pouliční násilné konfrontace.

Demonstrati poukazují na to, že policejní provokatéři v civilu povzbuzovali demonstranty k násilí.

Existuje video, jak policie vytáhla z davu jednoho z provokatérů a on křičí: "Ale já jsem kolega! Já jsem kolega!"

V sobotu byl obviněn z páchání násilností i dvaasedmdesátiletý muž. "Ale já jsem seděl na zemi, když mě zatkli," uvedl.

K radikalizaci španělských protestů dochází v době, kdy se ratingová agentura Moodys připravuje snížit rating Španělska, čímž dojde k zvýšení tlaku na španělské úrokové míry. Ministři tvrdí, že je nutno zavést nové škrty ve výši 10 miliard euro. Státní výdaje mají být sníženy o 7 procent, znamená to další škrty ve zdravotncitví, ve školství a v sociálních službách.

Nepokoje ve Španělsku posilují separatistické tendence v Katalánsku. Skutečnost, že by se Španělsko mohlo rozpadnout, odrazuje investory.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11819

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2012