Úvahy o volební aritmetice nemají žádné postranní úmysly

6. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pobavila mě argumentace Karla Dolejšího, že upozornění na nesporný aritmetický fakt, že neúčastí ve volbách či přetržením volebního lístku posílíte establishmentové strany, je ve skutečnosti záludným vyjádřením podpory pro dnešní český establishment. Připomíná mi to, když mi někteří čtenáři psali poté, co jsem pro mezinárodní akademický projekt analyzoval normalizační seriál Žena za pultem, že tím vlastně podporuju Nečasovu vládu. :)

Dolejší argumentuje, že snížení účasti ve volbách může v systému způsobit otřes či dokonce změnu. Velmi bych o tom pochyboval. Pokud vím, druhá komora českého parlamentu, Senát, je volena s volební účastí jen asi 30 procent voličů, ohrozilo to nějak její legitimitu? Skutečně si Karel Dolejší myslí, že se někdo pozastaví nad tím, když v nadcházejících komunálních volbách bude volební účast 20 procent? Vždyť je to v celé řadě voleb běžné. Na výsledek voleb to nebude mít vliv a establishmentu zaprodaná média si toho ani nevšimnou. Tohle je prostě zoufalá, neefektivní akce.

Uznávám, že jsou v českém systému skupiny či jedinci, které vzrušuje představa na "revoluci", případně alespoň na na změnu zavedeného volebního systému a systému etablovaných a zkorumpovaných politických stran. Jenže pokud mají být takovéto snahy úspěšné, musejí být, promiňte, vedeny aspoň trochu kompetentně.

Nechci pořád vnucovat Čechům britské vzory, ale jednou z množností jak změnit současný systém by snad bylo napodobit v ČR pro příští všeobecné volby projekt, který se snaží realizovat v Británii Andreas Whittam Smith. Snaží se zmobilizovat aktivní, energické a schopné členy společnosti, aby na jedno volební období nahradili zkorumpované profesionální politiky a v parlamentě opravili všechny dosavadní chyby v zákonech a ustanoveních. Podrobnosti o jeho projektu jsou ZDE

Nebo si, sakra, vymyslete něco jiného, pořádného, ale neprosazujte kontraproduktivní pošetilosti. Pokud se vám dnešní politický establishment nelíbí, utvořte proti němu opozici, ale proboha, ta musí být schopná, ne směšná.

Je to ovšem běh na dlouhou míli a musí se to udělat promyšleně, strategicky a profesionálně. Trháním volebních lístků posílíte dnešní establishmentové strany. Je to diletantská akce. Pozoruhodné, že si to aktivisté neuvědomují. Pozoruhodné je, že když někdo věcně poukáže na fakta, je obviněn z údajných postranních úmyslů.

0
Vytisknout
7301

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012