Je mi jedno, že svou nevolbou posílím toho nejhoršího ze zlodějů

6. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedá mi to, abych se nepřipojil k vaší diskusi o tom, zda volit či nevolit. Myslím, že celá diskuse by rychle ztratila smysl, kdybychom se při možnosti volit či nevolit rozhodovali mezi Hitlerem, Stalinem a Musolinim. Je tak nějak jedno, který z těch tří kandidátů je nejhorší a zda svou volbou či nevolbou podpořím, či nepodpořím toho nejhoršího. Zkrátka mizerové jsou to všichni a mně jako voliči je opravdu jedno, zda budeme mít gulagy nebo koncentráky. Je mi jedno, zda bude válka ve jménu komunismu, nacismu nebo fašismu. Nemám žádný zájem se rozhodovat, zda se budu mít lépe v Dachau nebo na Sibiři, píše Daniel Sterzik.

Ze země, která by měla takové alternativy, se dá jedině utíkat... Ostatně Hitler se nám k moci dostal zcela legálně, protože si spousta voličů myslela, že je tím nejmenším zlem.

A podobný pocit začínám mít i ze současné politické reprezentace. Je mi úplně jedno, že svou nevolbou podpořím toho nejhoršího z malých demagogů či zlodějů. Nehodlám přidávat legitimitu svého hlasu tomu nejméně kradoucímu, protože také krade. Svojí účastí ve volbách se za takové situace mohu dočkat opravdu jen toho, že časem si budu muset vybrat mezi fašisty a nacisty.

Je mi úplně jedno, že svou neúčastí pomáhám k moci komunistům nebo DSSS, protože ti ostatní nejsou o nic lepší. Prostě tuhle hru na demokracii a volby nehodlám hrát.

Teď je ještě šance, že by volební bojkot mohl něco změnit nekrvavou cestou. Ale jestli to takto půjde dál, pak už nepomůže nic. Jen si sbalit batoh a utíkat a utíkat před alternativami Hitlerů a Stalinů.

0
Vytisknout
6162

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012