Protest proti návštěvě izraelského premiéra Netanjahua, středa 5.12. od 13:00, Staroměstské náměstí, Praha

4. 12. 2012

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě pořádá ve středu 5. prosince 2012 na Staroměstském náměstí v Praze od 13:00 protestní shromáždění proti návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a proti dlouhodobě trvající jednostranné politice české vlády týkající se Izraele/Palestiny.

Ve středu 5. prosince Prahu navštíví izraelský premiér Netanjahu, aby premiéru Nečasovi poděkoval za hlasování České republiky v OSN. Česká republika jako jediná země Evropy svým hlasem podpořila Izrael v dalším ignorování mezinárodního práva a v pokračování páchání válečných zločinů. Iniciativa chce svým protestem vyjádřit jasný nesouhlas s touto politikou.

V přijetí palestinské žádosti v OSN Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vidí možnost zastoupení státu Palestina zejména u Mezinárodního trestního dvora (ICC), které Palestině umožní podat žalobu proti postupu izraelských ozbrojených složek na okupovaných územích a proti kolonizaci svých území izraelskými osadníky. Iniciativa připomíná, že osídlování okupovaného území kolonisty z teritoria okupujícího státu, jakož i provádění nevratných změn, které nejsou ve prospěch místního obyvatelstva a kterých se Izrael na okupovaných území soustavně dopouští, je v rozporu s článkem 49 Čtvrté ženevské konvence týkající se civilistů v době války (1949), popř. články 46 a 52 Haagské konvence o zákonech a obyčejích války pozemní s dodatky (1907).

Stát Izrael v minulosti nejednou prokázal, že místo mírových jednání mu jde hlavně a především o upevnění kontroly nad okupovaným územím. Během jednání v Oslu například zdvojnásobil počet svých kolonistů na okupovaných územích, přičemž při mírových jednáních sliboval opak.

Nekompromisní bourání palestinských domovů, pokračující ilegální výstavba židovských osad na Západním břehu a páchání válečných zločinů na civilním obyvatelstvu Gazy vláda Benjamina Netanjahua jasně dává najevo, že nemá zájem o žádné mírové řešení, ale o silové řešení s cílem dokončit plán absolutní kolonizace podpořené etnickým čištěním. Tento fakt mezi jinými dokládá izraelský historik Ilan Pappe, který vychází z odtajněných izraelských archivů.

Diplomatická servilnost vlády Petra Nečase při hlasování v OSN Českou republiku postavila do pozice klientského státu Izraele, "neboli klientského státu klientského státu USA, čili klientského státu na druhou," jak výstižně poznamenává Karel Dolejší na Britských listech. "*Nesouhlasíme v pokračování zahraniční politiky České republiky určované vazalstvím, a i to přijdeme na Staroměstské náměstí vyjádřit*," prohlásila Jana Ridvanová za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Kontakt pro média: Jana Ridvanová

0
Vytisknout
7545

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2012